Četiri domaće tvrtke digitaliziraju plinomjere u Osijeku

Autor: Bernard Ivezić , 17. srpanj 2020. u 13:05
Hardverski uređaj razvila je R&D tvornica Byte Lab iz Zagreba/JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Projektom se smanjuje trošak ručnog očitavanja plinomjera te omogućuje praćenje stanja u mreži u realnom vremenu.

Do pet tisuća korisnika plina u Osijeku dobit će do kraja godine mogućnost mjesečnog očitanja plinskih brojila pomoću digitalne tehnologije.

Riječ je o pojedinačno najvećem projektu digitalizacije plinomjera u Hrvatskoj i prvom koji se radi na takozvanoj 0G (zero G) mreži.

HEP Plin u Osijeku je u suradnji s četiri hrvatske tehnološke tvrtke krenuo u nadogradnju postojećih plinomjera s uređajima koji omogućuju automatsko slanje podataka preko interneta, i tako idućih deset godina bez dodatnih intervencija.

Damir Pećušak, izvršni direktor HEP Plina kaže da je zadovoljan partnerstvom hrvatskih tehnoloških tvrtki i ponuđenim rješenjem.

“Partnerstvo ovih tvrtki u integraciji, razvoju hardvera i softvera rezultiralo je brzom realizacijom i osiguravanjem skalabilnosti, a nadležnost i predanost partnera IoT Net Adrije iz Sigfoxovog ekosistema pokazalo se kao ključni faktor uspjeha u razvoju isplativog i pouzdanog automatiziranog plinomjera”, kaže Pećušak.

Hrvatski resursi

Sam hardverski uređaj koji preko kamere očitava stanje na plinomjeru, i to do nekoliko puta dnevno, te ga kodira tako da se jednostavno i lako može prenijeti dalje razvila je hrvatska tvrtka Byte Lab.

5000

korisnika do kraja godine će dobiti mogućnost mjesečnog očitanja plinskih brojila pomoću najnaprednije tehnologije

Ova domaća R&D tvornica razvija hardver po narudžbi za kompanije poput 3M-a, Philipsa i ABUS-a, lani je na tržište izbacila i svoj prvi vlastiti hardverski proizvod. Na softverskoj i inoj integraciji projekta rade tvrtke Multicom, koja je razvila niz vlastitih rješenja u području naplate i praćenja transakcija te osječka softverska tvrtka Axis.

HEP-ova tvrtka-kći HEP Telekomunikacije pružila je uslugu prihvata podataka na platformu za obradu podataka, drugi ključan dio IoT (internet stvari) rješenja, jer se na njoj obavlja provjera podataka i njihovo uparivanje s HEP Plinovim sustavom za naplatu.

Sam prijenos podataka obavila je tvrtka IoT Net Adria, koja u Hrvatskoj upravlja s 0G mrežom u sastavu francuskog startupa Sigfox.

Razmjena između strojeva

Ranko Režek, izvršni direktor tvrtke IoT Net Adria kaže da je ovo prvi projekt velikog raspona u kojem mogu pokazati sve prednosti 0G tehnologije. Riječ je o bežičnoj mreži, djeluje u cijeloj Hrvatskoj, a specijalizirana je za razmjenu podataka između strojeva.

Prethodno je IoT Net Adria predstavila prvog komercijalnog korisnika svoje mreže, Marinu Punat, koja je razvila IoT sustav koji omogućuje udaljeno praćenje stanja na jahtama i koji već koristi više od 400 jahtaša.

“U Osijeku smo pokazali da mješavina pametnih uređaja s više od deset godina autonomije, naša globalna IoT mreža i sposobnosti digitalnih platformi, to sve omogućavaju komunalnim tvrtkama da brzo, jeftino i sigurno spoje svoje čitače bilo gdje u državi i tako povećaju učinkovit, održivost i zadovoljstvo kupaca”, kaže Režek.

Dodaje da na ovaj projekt gleda kao na pilot za digitalnu transformaciju cjelokupne plinske industrije u Hrvatskoj, kao i za povećanje vrijednosti u toj industriji u cijelom lancu, od distributera do krajnjeg korisnika. Navodi da se projektom smanjuje trošak ručnog očitavanja plinomjera te omogućuje praćenje stanja u plinskoj mreži u realnom vremenu.

“Korisnicima usluge HEP Plina projekt digitalizacije omogućuje uvid u realnu potrošnju, procjene troškova potrošnje kao i analitiku povijesnih i trenutačnih podataka”, zaključuje Režek.

Komentirajte prvi

New Report

Close