CES hrvatske startupe povezuje s Googleom, Amazonom, Best Buyem…

Autor: Tanja Ivančić , 11. siječanj 2024. u 12:49
CES traje do 12. siječnja i okuplja više od 4000 izlagača/PD

Počeo najprestižniji svjetski sajam potrošačke elektronike i inovacija industrije.

Najmoćniji tehnološki događaj na svijetu CES, sajam potrošačke elektronike i inovacija industrije, počeo je u utorak, 9. siječnja, a kao poligon za revolucionarne tehnologije i globalne inovatore, i ove je godine otvorio vrata izlagačima, investitorima ali i običnim posjetiteljima.

Održava se u tradicionalno u Las Vegasu i okuplja globalnu tehno elitu, ali i sve koji to žele postati te pruža uvid u širu sliku tehno trendova. Najzanimljiviji dio CES-a, posebice za hrvatske predstavnike, zapravo je Eureka Park na kojem nastupaju startupi. Njihov će broj ove godine biti rekordan – 1400.

1400

startupa nastupit će ove godine u sklopu Eureka Parka, najzanimljivijeg dijela CES-a

Idea Knockout kao ulaznica
Izlagačko mjesto nije jednostavno dobiti, a hrvatskim startupima već godinama jednu od sigurnih ulaznica donosi pobjed na domaćem natjecanju tehno ideja – Idea Knockoutu, koju organizira časopis Bug.

Glavna nagrada upravo je ‘booth’ na CES-u. Dragan Petric, izvršni urednik Buga, već 15 godina zaredom posjećuje i izvještava s CES-a. S obzirom na to da su bili pobjednici Idea-e Knockout, na CES su doputovali predstavnici Ani Biome-a, startupa koji se bavi proizvodnjom personaliziranih mikronapitaka za unaprjeđenje crijevne mikrobiote, temeljene na AI algoritmima, s ciljem produljivanja zdravog ljudskog života.

Petric

Puno se na CES-u govorilo o longevityju, odnosno tehnologijama koje omogućuju duži i zdraviji život te o digitalizaciji prehrambene industrije.

“Osim Ani Bioma, u Las Vegasu su i predstavnici DotYourSpot X YellowDota, trećeplasiranog tima s Idea Knockouta 2023 koji je plijenio veliku pažnju dozerima za pića koja se prodaju u restoranima i hotelima, zahavaljujući kojima je moguće daleko pametnije planirati nabavu zaliha”, kazao nam je Dragan Petrice te nastavio: “Tu je i treći predstavnik, CircuitMess Alberta Gajšaka koji je pokazao bogat asortiman STEM uređaja namijenjenih motiviranju mladih da kroz igru steknu vještine iz tehnoloških područja. Gajšaku je to već drugi nastup na CES-u, nakon što je na CES-u prije pet godina nastupio kao tadašnji pobjednik Idea Knockouta”.

Kako naglašava Petric, “sva tri startupa zabilježili su neočekivan uspjeh te uspostavili kontakte s Googleom, Amazonom, Best Buyem i mnogim drugim relevantnim američkim kompanijama”.

Tema i sigurnost doma
Inače, CES svake godine pruži širu sliku i uvid u kojem smjeru će se razvijati tehnološki trendovi, jer mahom svi glavni igrači nastoje održati govor na glavnoj pozornici tehno festivala.”CES je ove godine veći, impresivniji i korisniji nego ikad.

Dominiraju tehnologije vezane uz umjetnu inteligenciju i u svojim predstavljanjima na sajmu koristi je više od polovica tvrtki. Puno se na CES-u govorilo o longevityju, odnosno tehnologijama koje omogućuju duži i zdraviji život te o digitalizaciji prehrambene industrije.

U te trendove savršeno se uklapa naš startup Ani Biome kao i foodtech startup te DotYourSpot X YellowDot. Potom se puno govori o sigurnosti doma, popularno zvanoj “home security” industriji, predstavljaju se doseci u autonomnoj vožnji, na cestama i u zraku, a leteći automobili jedna su od atrakcija CES-a”.

Komentirajte prvi

New Report

Close