Centar dijeljenih usluga: Hrvatski državni cloud kao tehnološki i financijski iskorak

Autor: Promo , 24. studeni 2022. u 09:07
Foto: PD

Na skupu u Barceloni APIS IT predstavio cloud infrastrukturu hrvatske javne uprave.

VMware Explore Europe, najveći europski skup za virtualizacijske i cloud tehnologije, okupio je u Barceloni od 7. do 10. studenoga više od 9000 sudionika koji su tijekom četiri dana konferencije imali priliku poslušati što nas čeka u vrijeme multi-cloud okruženja te kako jednostavnije, svrsishodnije i jeftinije upravljati infrastrukturom bilo da je riječ o mrežama, serverima ili aplikacijama.

U seriji izlaganja, radionica i panel rasprava, istaknuto predavanje održao je predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić koji je predstavio cloud infrastrukturu hrvatske javne uprave razvijenu unutar projekta Uspostava Centra dijeljenih usluga.

Značajan tehnološki izazov

Predsjednik uprave APIS-a Saša Bilić

Uspostava visokospecijalizirane platforme koja se prilagođava potrebama korisnika i istovremeno omogućuje visoku skalabilnost u okruženju u kojem IT servisi nisu standardizirani predstavljala je značajan tehnološki izazov koji su stručnjaci APIS IT-a uspješno riješili vlastitim dizajnom. Uz uspostavljene infrastrukturne usluge najviše razine sigurnosti i dostupnosti, unutar Centra dijeljenih usluga tijela javnog sektora dobila su i platformu za analizu i vizualizaciju informacija koja će im omogućiti donošenje odluka temeljeno na podacima. Time projekt u 2023., kao posljednju godinu provedbe, ulazi s izvrsnim rezultatima: sa sadašnjih 300 korisnika već je ispunio ključni pokazatelj uspješnosti a kroz uspostavu centralne sabirnice (GSB) omogućio je brži razvoj javnih digitalnih usluga u zemlji. Ono što slijedi u predstojećem razdoblju, najavio je predsjednik Uprave APIS IT-a, je izgradnja sustava interoperabilnosti kako bi CDU ispunio i svoju drugu ulogu. Cilj uspostave te platforme naime nije bio samo konsolidirati državnu IT infrastrukturu i racionalizirati troškove, nego i stvoriti interoperabilno mjesto razvoja i optimizacije državne informacijske i komunikacijske tehnologije, koje će kroz standarde i učinkovito upravljanje omogućiti brži razvoj digitalnih usluga. Uz tehnološke izazove, Bilić se posebno osvrnuo na financijske aspekte koje tako opsežan projekt stavlja pred javnu upravu odnosno državni proračun. Hrvatska je taj problem uspješno riješila korištenjem EU strukturnih fondova iz kojih se uspostava cloud platforme sufinancira u iznosu od 85 posto ukupnih troškova. Tu je, procijenio je, od velikog značaja bilo i iskustvo koje APIS IT, kao partner Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, ima u provedbi EU financiranih projekata – od pretpristupnih fondova do novog financijskog instrumenta, Mehanizma oporavka i otpornosti.

85 posto

troškova uspostave cloud platforme sufinancira se iz fondova EU
Za uspješno povlačenje EU sredstava, naglasio je, presudna je dobra priprema projekata i zajednički rad s korisnicima na pripremi nacionalnih i europskih strateških dokumenta u kojima će se njihove potrebe formulirati kao projekti koji su uspješni kandidati za EU financiranje. Važno je voditi računa i o sinergijskim učincima koji se mogu pojačati dobrom koordinacijom projekata. Kao primjer Bilić je naveo niz projekata koji se sufinanciraju iz NPOO-a, izdvojivši među njima daljnje proširenje usluga koje će CDU kao državni cloud nuditi tijelima državne uprave kroz korištenje novih tehnologija poput blockchaina i umjetne inteligencije.

300 institucija

već koristi usluge zajedničke cloud infrastrukture

Brže nego ostatak Europe

U osvrtu na izlaganje predsjednika Uprave APIS IT-a, regionalni direktor za Srednju Europu VMwarea Mirko Ledić istaknuo je da se javna uprava u ovoj regiji mijenja i digitalizira i brže nego što je to slučaj u drugim europskim zemljama. „Upravo je ovdje na VMware Explore 2022 Europe konferenciji predstavljen hrvatski državni oblak kao tehnološki primjer kako prijeći s legacy sustava na privatni cloud u rukama države. Za sve to smo izvrsno iskoristili EU fondove, a i dalje imamo priliku iz novih EU fondova i NPOO-a. Jako smo napredni u regiji i možemo napraviti veliki pomak u digitalizaciji“, ustvrdio je Ledić za portal ICTBusiness, dodajući da već sljedeće godine očekuje slična rješenja za privatni državni oblak i na području šire regije. Konferenciju u Barceloni organizirao je VMware kao vodeća svjetska tvrtka za virtualizacijske i cloud tehnologije, prvi put pod novim imenom VWware Explore čime se naglasak stavlja na novu tržišnu kategoriju gdje su u fokusu aplikacije i multi-cloud.

New Report

Close