Čelnici IT i financijske industrije jednoglasni – čeka nas bolja godina

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2023. u 22:00
Ivana Gažić - Zagrebačka Burza, Adrian Ježina - Telemach, Mario Žižek - Addiko banka te Filip Ljubić - Q agency/PD

Prošloga tjedna održan peti po redu JumpIT Forum, tehnološko-poslovna konferencija.

Na petom po redu JumpIT Forumu, koji je održan u Zagrebu 3. i 4. listopada već prvi dan se okupilo preko 200 ljudi.

Riječ je o događanju koje okuplja ljude iz informacijsko-komunikacijske te bankovno-financijske industrije i to od strukovnih profesionalaca do razine predsjednika Uprava kompanija.

Niz tema
“Konferencija iz godine u godinu raste, uz fokus na održavanje kvalitete i zastupljenost aktualnih tema. Tako smo se ove godine, pored uobičajenih prezentacija iz domene upravljanja projektima, bavili temama iz područja razvoja proizvoda, prodaje i marketinga, nabave, održivosti poslovanja, pa i komunikacije.

Time se JumpIT Forum iz godine u godinu profilira kao tehnološko-poslovna konferencija zahvaljujući optimalnom omjeru tema iz različitih, ali međusobno povezanih područja. Tako stručnjaci iz određene domene dobivaju uvid kako razmišljaju kolege iz drugih, ali često međusobno povezanih područja poslovanja.

Imamo situacije da nam dolaze grupe iz istih kompanija, ali različitih odjela, pa smo svjedočili njihovim živim raspravama na samom JumpIT Forumu. Sve navedeno potvrđuje i činjenica da nam je dvorana oba dana bila popunjena od jutra do kraja programa”, Istaknuli su Goran Krstulović i Domagoj Vidas, organizatori konferencije.

3

posto ekonomskog rasta očekuje se u Hrvatskoj u 2024. godini

Forum je započeo uvodnim predavanjem profesora dr. sc. Roberta Kopala koji je opširno govorio o izazovima, prilikama, ali vrlo direktno i o opasnostima vezanima uz umjetnu inteligenciju.

Nakon toga uslijedio je Panel poslovnih lidera na kojem je sudjelovalo četvero predsjednika Uprava: Ivana Gažić – Zagrebačka Burza, Adrian Ježina – Telemach, Filip Ljubić – Q agency te Mario Žižek – Addiko banka. Bilo je riječi o tome kako je početkom godine prošao prijelaz na euro i ulazak u Schengen, koje izazove su kompanije imale i kako su ih premostile. Obrađene su i teme globalne ekonomije i stanja u Hrvatskoj, a panelisti su bili jednoglasni u stavu da nas unatoč brojnim izazovima čeka bolja godina.

Mario Žižek, predsjednik Uprave Addiko banke ocijenio je da je Hrvatska u boljem položaju od ostalih EU članica jer je kao relativno nova članica u prilici koristiti veći volumen priljeva iz europskih fondova što pozitivno utječe na gospodarstvo u cjelini. Makroekonomski očekuje stabilan rast GDP-a od nešto manje od tri posto kao i stabilnu stopu zaposlenosti.

“Takva predviđanja za 2024. godinu i za Addiko banku znače daljnji rast u fokusnim područjima – modernim i brzim uslugama za građane i male i srednje poduzetnike. Nastavit ćemo ulagati u digitalnu infrastrukturu i procese koji će klijentima omogućiti financiranje bilo kada i bilo gdje im je potrebno”, zaključio je Žižek.

Ježina

Agilnost i inovativnost bit će presudne za održivost, a spremnost na brze promjene i ulaganja u nove tehnologije neophodne kako bi ostali konkurentni.

Adrian Ježina između ostalog je govorio i o važnosti telekomunikacijskog tržišta u ekonomskom razvoju. “Telekomunikacijsko tržište će i dalje ostati vitalna komponenta globalnog povezivanja i ekonomskog razvoja. Neprestano će se prilagođavati promjenama u tehnologiji, potrebama korisnika i regulatornim okvirima.

Dok će očekivani trendovi u budućnosti biti usmjereni na snažniju digitalizaciju, rast potražnje za širokopojasnim uslugama, razvoj 5G mreža i IoT tehnologije, te intenziviranje konkurencije među pružateljima usluga, agilnost i inovativnost bit će presudne za održivost, a spremnost na brze promjene i ulaganja u nove tehnologije neophodne kako bi ostali konkurentni”, naglasio je Ježina.

Dati maksimum
Filip Ljubić je istaknuo da je IT industrija tijekom godina prebrzog i preagresivnog rasta postala balon s previše loših, precijenjenih firmi, koje su nerijetko imale prelagan pristup velikom kapitalu za potpuno neodržive poslovne modele.

“Ova kriza je očito donijela puno lošega, ali je isto tako i vratila dosta stvari u pravu perspektivu, raščistila tržište i omogućila čvršće i zdravije temelje za novi pozitivni val”, kazao je Ljubić. “Drago mi je da i kolege dijele moje mišljenje da je pred nama dobra godina i da trebamo dati svoj maksimum da u ovom pozitivnom okruženju širimo naše poslovanje na nove proizvode i tržišta”, nagasila je na kraju Ivana Gažić.

Prvi dan kroz predavanja još su obrađene teme u spektru od Upravljanje dinamikom razvoja projektnih timova (Rimac Technology), Treba li Scrum timu PM (Omega Software), Inovacije u svijetu koji se rapidno mijenja (IBM), važnosti komunikacije u IT-u (IN2), Mindset – Promjena kao konstanta (Cloudsense), Day in the Life – of a Project Manager (TiS Grupa) te Komunikacija sa stakeholderima je čarobni štapić projekta (Lemax). Dan je završen CTIO Panelom – Umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost, tehnološki trendovi. Sudjelovali su Vedran Antoljak – Best ADvisory, Dalibor Kovačević – Raiffeisenbanka, Danijel Miletić – Hrvatska poštanska banka i Ratko Mutavdžić – Microsoft, uz maestralnu moderaciju poznate CISO stručnjakinje dr. sc. Silvane Tomić Rotim.

Drugi dan konferencije započeo je panelom članova uprava za operacije (COO) – Strategija, razvoj poslovanja, rad s ključnim korisnicima i poruke za 2024. Sudjelovali su Marijana Bačić iz Hrvatskog telekoma, Ivan Bešlić iz Sofascorea, Draženko Kopljar iz Privredne banke Zagreb te Marija Širić iz Apis IT, a panel je vodila Jasna Štrajher, MBA, konzultant za IT operacije.

Uslijedila su predavanja na temu: Na razmeđi inovacija i dnevnog poslovanja (Poslovna inteligencija), Izlazak na strana tržišta – što funkcionira, a što ne (Undabot), Liferay – uvođenje nove tehnologije u složeni legacy landscape (Croatia osiguranje), Sustainability beyond ESG (Ericsson Nikola Tesla), Agile probali, Agile zeznuli (Erste Digital), One decade, one product (Intis), Putovanje u inovativna partnerstva i proizvode usmjerene na kupce (A1) te JumpIT on, o izazovima u projektnoj nabavi (KingICT).

Forum je završio PMO panelom – Inovacije u upravljanju projektima – primjena, suvremene prakse i budući trendovi. Sudjelovali su Darija Ivandić Vidović (IPMA Hrvatska), Gordan Kožulj (Deloitte Hrvatska), Stanka Mataga (Span) te Tatjana Subotić (OTP banka), a panel je vodila Tatjana Kotarski, certificirani ekspert za upravljanje projektima i programima.

Konferenciju je porukom “dogodine u isto vrijeme, na istom mjestu” formalno zatvorio Fran Mikuličić, glavni moderator foruma, koji svojim jedinstvenim stilom komunikacije i šarmom, uveseljava sudionike JumpIT još od prvog foruma, davne 2017. godine. 

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close