Bum gaminga osigurao i besplatan učenički dom, stižu učenici iz cijele Hrvatske

Autor: Suzana Varošanec , 13. siječanj 2022. u 14:00
Andrej Plenković otvorio je Učenički dom i obišao inkubator PISMO/Ž. Lukunić/PIXSELL

U hrvatsko središte industrije igara dolazit će učenici iz cijele zemlje.

Bivša zgrada Ine u Novskoj u nepune dvije godine otkad je kupoprodajnim ugovorom prešla u portfelj tog Grada, koji se ubrzano pozicionira kao središte gaming industrije u Hrvatskoj, stavljena je u novu funkciju postavši Učenički dom Srednje škole Novska koja je pokrenula strukovni program za razvoj video-igara.

Zajednički je to projekt Grada Novske, Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH, koji je jučer svečano otvorio premijer Andrej Plenković istaknuvši da je posrijedi tek jedan projekt kojim se Novska transformira u naše središte gaminga kao industrije budućnosti.

Naime, dva su poduzetnička inkubatora PISMO, kako je rekao, domaćini već više od 60 tvrtki specijaliziranih za videoigre, dok je preko 50 posto tvrtki koje se bave gaming industrijom registrirano u Novskoj gdje mladi ljudi dolaze što je po njemu nukleus razvoja i novo pozicioniranje Grada Novska i Županije.

U konkretnom slučaju drugog učeničkog doma u ovoj županiji istaknutu ulogu ima i resor obrazovanja koji je verificirao novi smjer u Srednjoj školi Novska – smjer tehničara za razvoj videoigara, slijedom čega se u Novskoj pojavila potreba otvaranja učeničkog doma.

Više od polovice upisanih učenika u ovo zanimanje dolaze izvan područja grada, a 21 učenik u prvoj generaciji bit će stanar nove zgrade.

Prema riječima župana Ivana Celjana, SMŽ prepoznaje obrazovanje i potrebe učenika, ali i nastojanje roditelja koji pokušavaju ostvariti što bolje uvjete za svoju djecu, tako da će se do punog iznosa učenički dom financirati što znači da će biti besplatan za njegove korisnike.

U učeničkom domu borave učenici iz cijele Hrvatske od Zagreba, Dugog Sela, Bjelovara, Kutinske Lipe, Starog Petrovog Sela, Kumrovca, Bekteža, Koprivnice, Vodnjana pa nadalje, dok je interes za novi smjer golem te je novi učenički dom prema ravnateljici Srednje škole Novska Nikolini Fijačko Filipović više nego potreban.

Potpore za poduzetnike Vlada je podigla do maksimuma (u okviru programa obnove i revitalizacije gospodarstva nakon serije katastrofalnih potresa) i taj se koncept u suradnji s HZZ-om u Vladi smatra za buduće razdoblje magnetom za mlade koji će u Novsku dolaziti, ali i ostajati.

Komentirajte prvi

New Report

Close