Šest mjeseci traje program poduke koji je privlačan i poduzetnicima

Autor: Darko Bičak , 26. svibanj 2019. u 14:00
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

U goričkom Centru za poduku Helena jedina škola za brzo čitanje i mudro učenje u RH.

Mnoge danas globalno poznate poduzetničke ideje nastale su kao pokušaj da se napravi nešto za vlastitu obitelj, najčešće za djecu. Na tom tragu je i znanstveno-poduzetnički pothvat Helene i Hrvoja Tkalčića iz Velike Gorice koji su u potrazi za programima prikladnim za vlastitu djecu ušli u poduzetničke vode otvaranjem Centra za poduku Helena. 

Odnos s klasičnom edukacijom
Kako ističu supružnici, ideja Centra jest nuditi specifične i u našoj državi jedinstvene obrazovne programe. 

"Tragajući za dodatnim programima za našu djecu u Velikoj Gorici, nismo uspjeli pronaći ništa osim stranih jezika, što nas je motiviralo otvoriti vlastiti centar za poduku, u kojem bi djeci ponudili ono što klasičnim školskim programom ne dobivaju. S obzirom na to da smo oboje tehničkih struka, franšizing nam se učinio idealnim izborom. Program u kojem smo prepoznali ono što smo tražili  je Škola brzog čitanja i mudrog učenja s kojom smo potpisali i ugovor o master franšizi i tako 'uveli' ovu Školu u Hrvatsku", objašnjavaju Helena i Hrvoje Tkalčić, vlasnici licence ovog programa za Hrvatsku.

 

6 mjeseci

traje program poduke koji je privlačan i poduzetnicima

Škola je realizirana kroz projekt u suradnji s njemačkom tvrtkom DOOR Training & Consulting, a trenutačno realizira svoj program u više od 20 školskih centara u regiji. U Hrvatskoj se Škola iz Velike Gorice proširila na Čakovec i Varaždin, gdje s radom započinju u rujnu ove godine. Također, ističu da su u tijeku pregovori s više hrvatskih poduzetnika koji su prepoznali budućnost ovog projekta te su spremni pokrenuti Školu u svom gradu.

"Prema rezultatima znanstvenih istraživanja dnevno primamo 100 puta više informacija nego što je prosječan čovjek primao prije samo 30 godina. Ekspanzija interneta – društvenih mreža, online sadržaja, digitalnih usluga, suvremene televizije, radija i sličnih medija najviše su doveli do toga. U Školi brzog čitanja i mudrog učenja polaznike se uči kako tu ogromnu količinu informacija kvalitetno primiti – kako u kratkom vremenu izdvojiti bitne informacije te kako povećati kapacitet za prijem informacija korištenjem specijalnih tehnika brzog čitanja.

Nadalje, polaznici uče kako primljene informacije kvalitetno pohraniti u mozgu i učiniti ih brzo dostupnima kad zatrebaju, korištenjem posebno osmišljenih tehnika pamćenja. Na kraju, uče kako kvalitetno prezentirati sve što su naučili, a to je ono što se kroz klasično obrazovanje rijetko nauči", objašnjava Helena Tkalčić, suvlasnica i nastavnica Centra u Velikoj Gorici s međunarodnom diplomom.  Dodaje da kada savladaju ove vještine, učenici postaju motiviraniji za učenje, bolji u školi i na fakultetu te im ostaje više vremena za slobodne aktivnosti.

 

Helena i Hrvoje Tkalčić

Polaznici uče kako informacije učiniti brzo dostupnima kad zatrebaju, korištenjem posebnih tehnika pamćenja.

Ukratko, kažu ovi Velikogoričani, djeca će naučiti mudro učiti. Škola brzog čitanja i mudrog učenja je jedinstvena škola u Hrvatskoj i namijenjena je svima koji žele uz manje dosade, truda i utrošenog vremena postići bolje rezultate u školi, na fakultetu, poslu te u svakodnevnom životu. Idealni polaznici programa su pametna, ali pomalo lijena djeca ili, pak, marljiva, ali pomalo zbunjiva i dekoncentrirana djeca, kao i oni đaci koji izrazito vole jedan ili dva predmeta, a ostale predmete ne vole. Također, interesna skupina Škole brzog čitanja i mudrog učenja su i djeca koja puno vremena ulažu u sportske aktivnosti – Škola će ih naučiti kako da s manje vremena svladaju školsko gradivo kako bi mogli uskladiti školske i sportske obaveze.

Investicija će se brzo vratiti
"Iako smo mi sami bili oduševljeni svime što Škola pruža djeci, nismo mogli predvidjeti kakav će biti interes roditelja. Već sad možemo reći da je ovaj poduzetnički potez nadmašio naša očekivanja jer primamo svakodnevne upite zainteresiranih u sva tri hrvatska grada. Zbog prenatrpanog radnog tjedna svima posebno odgovara održavanje Škole vikendom. Uložena investicija u kupnju ove franšize brzo će nam se vratiti – zaključuju supružnici.

Suprug i partner u projektu, Hrvoje dodaje da je Škola brzog čitanja i mudrog učenja jedinstvena i po tome što je po završetku šestomjesečnog programa moguće nastaviti njegovati tehnike i vještine naučene u Školi brzog čitanja i mudrog učenja u Klubu mudrog učenja, uz mentorstvo certificiranih nastavnika. 

O tome zašto su se odlučili za franšizni model Tkalčići ističu da svi partneri Škole mogu očekivati punu podršku u području nastave i administracije, daljeg usavršavanja, kao i savjete u vezi s vođenjem i upravljanjem Školom. Također, na raspolaganje se daje korištenje imena i vizualnoga identiteta Škole kako bi se visoki standard i kvaliteta pružanja usluga koji su osmišljeni i testirani dug niz godina u regiji uspješno realizirali u svakoj državi odnosno gradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close