Brži pristup podacima iz katastra i zemljišnih knjiga na jednom mjestu

Autor: Marta Duić , 02. srpanj 2015. u 22:01
Racionalizacija sustava zemljišnih knjiga i katastra pojednostaviti će mnoge poslovne procese

Racionalizacija sustava zemljišnih knjiga i katastra pojednostaviti će mnoge poslovne procese, povećati kvalitetu usluge te osigurati da se usklađeni podaci iz dvaju sustava više ne razilaze.

Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava potpisali su s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla ugovor za nadogradnju i širenje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Ugovor je potpisan svega deset mjeseci nakon završetka projekta u kojem je, sredstvima Europske unije razvijen javni portal "Sve na jednom mjestu" (tzv. One Stop Shop).

Projekt težak 26 milijuna kuna financiran je sredstvima Svjetske banke i predstavlja nastavak prethodnog ugovora usmjerenog na razvoj i širenje sustava čime ZIS postaje jedini, cjeloviti alat koji integrira digitalizirane podatke iz zemljišnih knjiga i katastra za područje čitave Hrvatske. ˝Uvjerena sam da će ZIS, zahvaljujući izvrsnim kompetencijama naših stručnjaka, pridonijeti sigurnom i brzom dostupu do svih informacija potrebnih za kvalitetno donošenje odluka koje će u konačnici povećati zadovoljstvo naših građana i kvalitetu usluga e-Uprave, jer bez toga teško možemo postići visoku razinu konkurentnosti koja će našoj zemlji omogućiti gospodarski oporavak, a nama prosperitet na zahtjevnom globalnom tržištu˝, poručila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle. 

Programska aplikacija
Na  ZIS-u radi i  APIS IT koji osigurava smještaj i integraciju ZIS-a u infrastrukturno okruženje APIS IT-a, a sustav je udomljen u okruženju visoke razine informacijske sigurnosti. Tvrtka Combis osigurava potreban hardver, standardan softver i podršku, odnosno tehnološku platformu za ZIS te pruža  edukaciju za rad sa standardnim softverom i trogodišnje održavanje. Konzorcij Ericsson Nikola Tesla (Hrvatska) – IGEA (Slovenija) i CLC (Austrija) zaduženi su za ZIS programsko rješenje (aplikaciju). Konzorcij kreira programsko aplikaciju koje će zamijeniti sve postojeće lokalne sustave i baze podataka u zemljišnoknjižnim odjelima i katastarskim uredima te uspostavlja ZIS.

Realizacija ovog posla nadograđuje sustav koji na nacionalnoj razini povezuje sustave iz domene e-Uprave čija je implementacija već započela i očekuje se da će značajno povećati razinu pravne sigurnosti. Još jedna od osnovnih prednosti jest što će racionalizirati sustav zemljišnih knjiga i katastra, a uz to pojednostaviti će i mnoge poslovne procese, osigurati da se usklađeni podaci iz dvaju sustava više ne razilaze te povećati brzinu i kvalitetu pružanja usluga. Kovačević ističe da kao tehnološki partner i kompanija znanja s inovativnim portfeljom visoke dodane vrijednosti, Ericsson sudjeluje u mnogim ICT unaprjeđenjima na dobrobit društva i pojedinca. 

Izuzetno korisno za građane
Ipak, najvažnije prednosti i koristi namijenjene su građanima. Naime, ZIS će građanima omogućiti da javnu ispravu mogu dobiti u bilo kojem uredu. Također olakšati će im se i pristup podatcima jer će time na jednom mjestu moći dobiti službene podatke vezane uz opis nekretnine, njen smještaj u prostoru te vlasničku strukturu. Kako ističe ministar Pravosuđa Orsat Miljenić, uvođenjem ZIS-a, uz digitalno potpisane dokumente, građanima i poduzetnicima omogućit će se lakši i brži pristup podacima iz katastra i zemljišnih knjiga te tako stvoriti bolji uvjeti za poslovanje.

Lakše i brže
"Informatizacija tijela državne uprave jedan od strateških razvojnih okvira Hrvatske koji će građanima znatno uštedjeti vrijeme i novac te im omogućiti kvalitetniju i dostupniju uslugu. Centralna aplikacija zajedničkog informacijskog sustava zemljišnihknjiga i katastra (ZIS) omogućit će, po prvi puta, sređivanje i objedinjavanje svih podataka koji se tiču definiranja i smještaja zemljišta – katastarskih podataka i vlasništva nad zemljištem upisanog u zemljišne knjige – gruntovnice. Uvođenje ZIS-a vidim i kao važan preduvjet za povećanje investicija u Hrvatskoj jer će svakako doći do unaprjeđenja efikasnosti i sigurnosti tržišta nekretnina", istaknula je ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja, Anka Mrak Taritaš za Ericssonov časopis Komunikacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close