Bruxelles pod kontrolu stavlja Skype i WhatsApp

Autor: Tanja Ivančić Belošević/VL , 16. kolovoz 2016. u 09:23
Google, Viber i Skype u rujnu će se u Francuskoj morati registrirati za telekom usluge/REUTERS

Iako izravni konkurenti telekom kompanijama, servisi ne podliježu istom zakonskom okviru što im pruža prednost na tržištu.

Usluge bazirane na internetu poput Skypea ili Whatsappa, koje zapravo služe za pozive i poruke te su i nastale kao zamjena za tradicionalne pozive ili SMS poruke, izravna su konkurencija telekom uslugama, no ne podliježu istoj regulativi. Europski zakonodavci odlučili su to promijeniti.

Telekomi već nekoliko godina lobiraju protiv takozvanih OTT (over-the-top) igrača, točnije svih onih koji pružaju usluge putem interneta, a istovremeno ne ulažu u razvoj mreže i ne plaćaju poreze u Europskoj uniji budući su mahom u vlasništvu velikih američkih tehnoloških tvrtki. WhatsApp je primjerice, u vlasništvu Facebooka, koji ujedno ima i Messenger koji slično funkcionira, dok je Skype u vlasništvu Microsofta, a tu su i Google sa svojim uslugama, pa i Netflix.

Kako piše Financial Times, Europska komisija (EK) priprema set pravila za rujan kojim će nastojati ove internet servise ugurati u isti regulatorni niz pravila koja vrijede za njihove tradicionalne konkurenate. U ovom trenutku, takve usluge su u pravnoj sivoj zoni s rasutom regulacijom za razliku od onih koji se odnose na tradicionalne telekome. Jer za razliku od telekoma, OTT igrači, piše FT, mogu mnogo jednostavnije i iscrpnije koristiti svoje baze podataka te ih i monetizirati.

Velike telekom kompanije kao što je španjolski div Telefónica i francuski operater Orange godinama se žale da Google, Microsoft i sada Facebook profitiraju od slabe regulacije. Neke zemlje, očekuje se, djelovat će na nacionalnoj osnovi.  Francuski telekomunikacijski regulator Arcep već je najavio da će u rujnu prisiliti Google, Viber i Skype da se registriraju za telekom usluge.  Navodno će nova EU pravila dati veće ovlasti državama da samostalno reguliraju neke odnose prema OTT igračima, primjerice moći će utjecati na to da ih natjeraju da ponude nacionalni nude pristup brojevima hitna služba.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Čitaj: telekomunikacijske kompanije su lobirale u EK zbog konkurencije i ovo je rezultat njihove investicije u lobije

Upravo to, slika i prilika EU fašizma. Slaba regulacija, koji izraz. Pa ta “slaba regulacija” je unaprijedila standard i kvalitetu života stotinama milijuna korisnika, smanjila cijene, povećala kvalitetu, sve protiv čega se EU fašisti i birokrati silom bore u ime “općeg dobra” jer ništa ne završava u njihovim korumpiranim džepovima.

Čitaj: telekomunikacijske kompanije su lobirale u EK zbog konkurencije i ovo je rezultat njihove investicije u lobije

Malo smo prevela tuđa članak pa nam se potkralo greška u prijevod.

New Report

Close