Britanske su čipove kupili Japanci

Autor: Sergej Novosel Vučković , 18. srpanj 2016. u 22:00
Japanska tvrtka želi u 'internet stvari'/REUTERS

Rade i grafičku tehnologiju za Apple i Samsung.

I dok su britanski trgovački lanci i prodavaonice "high street" modnih brendova lagano zabrinuti zbog lipanjskog pada broja kupaca (2,8% manje, najveći pad još od veljače 2014. godine), a cijene stanova i kuća u Londonu nude se gotovo po diskontnim cijenama, što je osjetna posljedica Brexita, britanske softveraše iz tvrtke ARM Holding to previše i ne dira.  

Naprotiv, dobro su se prodali, i to japanskom Softbanku, za nemalih 23,4 milijarde funti, odnosno 31 milijardu dolara, što je jedna od najvećih transakcija u tehnološkom sektoru u Europi uopće, a sigurno najveća za japansku telekom i internetsku kompaniju. ARM, kao najvrijednija tehnološka tvrtka izlistana na londonskoj burzi, ima sjedište u sveučilišnom gradu Cambridgeu i pamet tamošnjih inženjera tvrtku je dovela do pozicije jednog od najvećih izrađivača mikročipova i developera grafičke tehnologije za pametne telefone – prisutni su i u modelima Applea, Samsunga i Huaweija, dakle vodećim proizvođačima mobilnih gadgeta.

Softbanku je ovaj posao omogućio, navode tehnološki eksperti, da nađe i utvrdi svoje mjesto u "internetu stvari", koji obuhvaća različite vrste uređaja i veza umreženih u međusobnu komunikaciju i razmjenu podataka, u čemu im je ARM respektabilan partner zbog svojeg znanja i pristupa poslu. No, isto tako transakcija služi i zbijanju redova, nakon što je šef banke Masayoshi Son (58) odustao od namjere napuštanja kompanije. Softbank je, naime, već prije za 22 milijarde dolara bio kupio američkoga wireless operatora Sprint, što baš i nije ispalo sjajno, zbog nagomilanih dugova.  

"Ovo je jedna od najvažnijih akvizicija koje smo ikada ostvarili i ja očekujem da će ARM biti ključni stup Softbankovoj strategiji rasta u budućnosti", kazao je zadovoljni Son. Važno je znati kako je Softbank ulagao i u kineskog diva internetske trgovine Alibabu (njegov udio vrijedi sad 65 mlrd $), a najveći je dioničar i u Yahoou Japan, koji je joint venture Softbanka i samog Yahooa. S kupovinom ARM-a Japanci će se moći podičiti i da izrastaju u velikog internetskog investicijskog igrača, a ni Britanci ne bi trebali biti razočarani – dionica im je prošli petak vrijedila 11.89 funti, a jučer je skočila na čak 16.99 funti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close