Biomedicina i zdravstvo idu prema feminizaciji, IT i elektrotehnika muški svijet

Autor: Josipa Ban , 11. travanj 2024. u 13:17
Foto: EMICA ELVEDJI/PIXSELL

Sanjaju li samo dečki karijeru u STEM-u u Hrvatskoj, pokušali su otkriti istraživači IDIZ-a.

STEM zanimanja postaju sve važnija za osobni, karijerni pa i društveni put svakog čovjeka. No na taj – STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) put – djevojčice se odlučuju u daleko manjoj mjeri nego dječaci. Zašto je tome tako istražio je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), na inicijativu A1 Hrvatska. Povod istraživanja su znanstvene potvrde da se aspiracije i interes za STEM područja kod djevojčica gubi u dobi između 10 i 12 godina za što nema baš nikakvih realnih i razumnih razloga.

Dečko iz materinog podruma

Pisino testiranje iz 2022. pokazuje da su djevojke i dječaci u Hrvatskoj jednaki u matematičkoj pismenosti. “Ne može se govoriti da dječaci i muškarci imaju bolja postignuća u STEM predmetima od djevojaka. Štoviše, moglo bi se tvrditi, posebno u prirodoslovnoj pismenosti, da djevojke postižu bolje rezultate od dječaka”, ističe Boris Jokić, ravnatelj IDIZ-a te suvoditelj istraživanja o obrazovnim iskustvima i aspiracijama djevojčica prema STEM području. Pa ipak, nekako po putu, posebno u području informatike, interes djevojčica drastično pada. Zato je mnogo važnije od uspjeha na testiranjima usredotočiti se na to koliko se mladi osjećaju sposobnima u pojedinom području, ističe Jokić.

Istraživaču su stoga analizirali karijerne aspiracije učenika VIII. razreda u četiri područja – biomedicini i zdravstvu, prirodnim znanostima i matematici, elektrotehnici, strojarstvu i brodogradnji te računarstvu i informatici. Ispada da biomedicina i zdravstvo idu prema feminizaciji, a informatika te elektrotehnika, strojarstvo i brodogradnja prema mnogo većoj zastupljenosti muškaraca. Primjerice, u zadnjem razredu osnovne škole samo 1,2 posto djevojčica želi biti programerka ili informatičarka za razliku od 11,9 posto njihovih muških vršnjaka. S druge strane liječnik, medicinska sestra, stomatolog… želi biti 21,5 posto djevojčica nasuprot 5,9 posto dječaka.

Dio razloga te podjele leži i u slici koju djevojčice imaju o određenim zanimanjima.

“Netko s očalama i nula bodova u društvu…ono uopće ne zna s ljudima.. Gospe ti, to je dečko koji živi u materinom podrumu”, opaske su djevojaka o onima koji se bave programiranjem, stoji u istraživanju. Zanimljiva je i slika osobe koja se bavi medicinom: “Ženu zamišljam kao pedijatricu, obiteljsku liječnicu ili medicinsku sestru. Muškoga vidim više na operacijama”.

Projekt STeam

IDIZ i A1 stoga su od ove školske godine pokrenuli projekt STeam u 14 splitskih škola čiji je cilj jačati obrazovne i karijerne aspiracije (prvenstveno) djevojčica prema STEM-u. Riječ je o inovativnom i neformalnom odgojno-obrazovnom programu kroz koji djevojčice i manji broj dječaka na drugačiji način uče o umjetnoj inteligenciji, svemiru, pametnoj školi…Od sljedeće školske godine program bi trebao biti proširen na Zagreb i njegovu okolicu.

Ovo je dio aktivnosti A1 Hrvatska u motiviranju žena da uđu u STEM područja, kažu u tvrtki. U A1žene čine 47 posto svih zaposlenih, no njih tek 15 posto bavi se tehnologijom, mrežom i IT-jem. Želja je da posljednji postotak bude viši, no takav će moći biti tek kada će se više žena i obrazovati za takva zanimanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close