Belgijance ljuti ‘kolačić’ FB-a

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 10. studeni 2015. u 22:00
Izrečena i kazna od 250.000 eura dnevno/REUTERS

Regulator za zaštitu osobnih podataka zatražio je od Facebooka da prestane pratiti posjetitelje koji nisu registrirani korisnici.

Belgijska komisija za zaštitu privatnosti (CPVP) naredila je Facebooku da unutar 48 sati prestane s praćenjem posjetitelja koji nisu registrirani korisnici, prenosi Reuters.

U politici tzv. "kolačića" koji čuvaju podatke i navike posjetitelja, za CPVP je sporan onaj pod nazivom "datr" koji se pojavljuje pri posjeti Facebook.com domene ili pritiskom na gumb Like. "Datr kolačić koristimo kako bismo 1,5 milijardi ljudi diljem svijeta omogućili sigurno korištenje Facebooka", komentirala je kompanijina glasnogovornica.

 

Neyskens

Posjetitelji nisu dali Facebooku dopuštenje za praćenje aktivnosti

"Žalit ćemo se na navedene optužbe, a trenutno sustavno otklanjamo poteškoće s kojima su belgijski korisnici suočeni", dodala je. Pojasnila je da ovim sustavom praćenja detektiraju internetske preglednike, a ne korisnike kao dio Facebookove legitimne prakse kojom nastoje eliminirati sigurnosne prijetnje hakera. Negirala je i nadležnost briselskog suda upozorivši da Facebook podliježe regulativi irskog povjerenika za zaštitu podataka s obzirom da se ondje nalazi Facebookovo europsko sjedište.

Margot Neyskens, glasnogovornica Barta Tommeleina, belgijskog državnog tajnika za zaštitu privatnosti, upozorila je da Facebook ne smije pratiti pojedince koji nisu registrirani. "Što je vrlo logično zapravo jer im ti posjetitelji nisu ni dali dopuštenje", izjavila je Neyskens dok je Tommelein demantirao irsku nadležnost. Facebooku, od lipnja suočenom s optužbama za kršenje europskih zakona o pravu na privatnost, CPVP je izrekao i privremenu sankciju od 250.000 eura po danu ukoliko se ogluše na naredbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close