Bandićev Wi-Fi natječaj osvojili HT i Storm Computers

Autor: Bernard Ivezić , 23. travanj 2013. u 17:30
Gradonačelnik Milan Bandić promovirao je i pokrenuo projekt gradske Wi-Fi mreže

Na natječaj za prvu fazu zagrebačke WI-FI mreže stigle su tri ponude, ali nije objavljeno tko je sve za taj posao konkurirao.

Hrvatski telekom i tvrtka Storm Computers osvojili su Bandićev natječaj za izgradnju prve faze Wi-Fi mreže u Gradu Zagrebu vrijedne milijun kuna. Na natječaj, koji je uvod u posao vrijedan oko 50 milijuna kuna i za čiju se realizaciju planiraju koristiti i fondovi EU, zaprimljene su tri ponude, stoji u objavi u Narodnim novinama.Iz grada nisu komentirali koje su još tvrtke sudjelovale kao ni druge detalje natječaja. Iz HT-a pak poručuju da su vrlo zadovoljni. "Rezultate natječaja smatramo velikim uspjehom te smo vrlo zadovoljni što je Grad Zagreb zajedničku ponudu HT-a, kao nositelja, i tvrtke Storm Computers prepoznao kao najpovoljniju", kažu u HT-u.

Neobično partnerstvo
U branši je ovo partnerstvo dočekano s velikim iznenađenjem s obzirom na to da se u natječajnoj dokumentaciji spominjao brend Cisco, a iako je Storm Computers partner Cisca, to je također i HT-ova tvrtka Combis. No, Combis, prema odgovoru iz HT-a, ne sudjeluje u natječaju.Iz grada su tijekom trajanja natječaja pojašnjavali da formulacija "kao Cisco" znači da ista pravila vrijede i za druge dobavljače. Međutim, iz Ciscovog konkurenta Ericssona Nikole Tesle, koji nakon odbijanja žalbe nije predao ponudu, kažu da iz HT-a nisu zaprimili upit o specifikacijama njihove opreme. Naime, pri predaji natječajne dokumentacije tražilo se da se predaju i specifikacije opreme, što znači da HT neće Bandićevu Wi-Fi mrežu graditi s opremom ENT-a. Kristijan Fabina, predsjednik udruge Dugave Wireless, kaže da je grad trebao napraviti proizvođački neutralnu tehničku specifikaciju. "Ali, trebao je također i pronaći tvrtku koja će izgraditi izuzetno kvalitetnu visokopropusnu mrežu i onda sve ili dio kapaciteta iznajmiti telekom sektoru i napraviti povrat investicije, a građanima dati uslugu koju očekuju", pojašnjava Fabina.

Platit će građani  
Iz Optima telekoma, koji tvrdi da se nije natjecao za ovaj posao,  poručuju da će se stvarni trošak projekta podmirivati iz gradskog proračuna, odnosno indirektno će ga podmirivati građani."No, jednako tako korist od ovog projekta, osim građana Zagreba, svakako će imati i svi turisti i posjetitelji grada", zaključju u Optimi.

Bez posebnog pristupa

HT neće biti povlašten, kažu u gradskoj upravi

"HT neće upravljati gradskom Wi-Fi mrežom i neće imati povlašteni pristup toj mreži ili povlaštene cijene korištenja u odnosu na ostale telekomunikacijske operatere", odgovorili su nam iz Službe za informiranje Grada Zagreba na naš upit o budućoj poziciji HT-a u korištenju gradske Wi-Fi mreže.

Komentirajte prvi

New Report

Close