Baggizmo u 24 sata prikupio 20% sredstava

Autor: Bernard Ivezić , 08. lipanj 2015. u 22:01
Foto: PD

Prvi hrvatski dizajnerski projekt u startu oborio rekord.

U prvih 24 sata od pokretanja kampanje, Baggizmo, prvi hrvatski dizajnerski startup koji traži sredstva preko Kickstartera, prikupio je 7282 dolara ili 20 posto traženog iznosa. Po postotku traženih sredstava Baggizmo je time ostvario najbolji početak neke hrvatske kampanje na Kickstarteru. Po nominalnom iznosu uspješniji je jedino Mash.me, koji je u prva tri sata prikupio približno isti iznos.

Izvorka Jurić, suosnivačica i glavna dizajnerica Baggizma kaže da je taj uspjeh rezultat činjenice da su uspjeli motivirati podržavatelje, ali i da su pogodili pravi trenutak i odabrali pravu kategoriju.

“Baggizmo smo plasirali u kategoriju dizajna, jer je to osnovna komparativna prednost proizvoda, i startali kampanju u ponedjeljak u jutarnjim satima po vremenu u SAD-u”, kaže Jurić.

Navodi da im je to omogućilo da budu najbolje pozicionirani u kategoriji dizajna i u kategoriji najnovijih projekata u trenutku kada se najveći broj korisnika spaja na Kickstarter nakon vikenda. Dodaje da su najviše podržavatelja dobili iz SAD-a, zatim Azije i zatim Europe. Hrvatskih podržavatelja ima blizu 15 posto.

“S jedne strane, sjajno je što su nas primarno podržali stranci s obzirom da to znači da je naš proizvod prepoznat globalnom, a s druge možemo jedino zaključiti da ta kultura podrške projektu još nije zaživjela kod nas”, kaže Izvorka.

Pojašnjava da je to djelom stoga što u Hrvatskoj internetski korisnici još nisu sigurni kako točno to mogu napraviti. “Za to je dovoljno otvoriti profil na Kickstarteru i uplatiti u samu kampanju”, kaže Jurić.

Ističe da im je cilj stoga stvoriti zajednicu koja će u Hrvatskoj raditi za domaće projekte koji prikupljaju sredstva preko grupnog financiranja ono što tako uspješno rade Slovenci.

“Aktiviranje hrvatske zajednice u podršci ovakvim projektima znači poticaj hrvatskom gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta”, zaključuje Jurić.

Komentirajte prvi

New Report

Close