Avalon akvizicijom do milijun dolara prihoda

Autor: Bernard Ivezić , 15. studeni 2016. u 22:01
Svi domaći web hosting igrači zainteresirani su za širenje posla kroz izvoz/FOTOLIA

Jedan od najvećih podatkovnih centara u Hrvatskoj Altus IT svoje web hosting poslovanje prodao tvrtci Avalon.

Avalon, globalno najaktivnija hrvatska web hosting kompanija, ojačala je tržišnu poziciju na domaćem terenu preuzimanjem web hosting usluge GoClouda od jednog od najvećih hrvatskih podatkovnih centara Altus IT-a. Financijski podaci o transkaciji nisu objavljeni. No, prema dostupnim informacijama, izvjesno je da će nova akvizicija pomoći Avalonu, koji na hrvatskom tržištu drži drugu poziciju, da premaši do kraja godine prihod od milijun dolara.

Damir Mujić, osnivač i direktor Avalona kaže da su klijenti koje su preuzeli od Altus IT-a po svojem profilu vrlo slični njihovim postojećim i da će im pomoći da se još bolje usmjere na svoje ciljano tržište: male biznise. "Značajna baza klijenata koju ovim potezom dodatno pojačavamo u Hrvatskoj odlična nam je poluga za što brži daljnji rast i na domaćem, ali i na stranom tržištu", kaže Mujić. Dodaje da će im to pomoći da nastave rasti dvoznamenkastim stopama. Avalon, koji dio poslovanja ima i u SAD-u, u svojoj hrvatskoj operaciji lani je ostvario prihod od 5,1 milijuna kuna uz rast od 3,5 posto uz neto dobit od 603,3 tisuće kuna i rast od 6,4 posto. Tvrtka na svojim web stranicama navodi da upravlja s više od 16 tisuća internetskih domena i zapošljava dvadesetak IT stručnjaka. Goran Đoreski, direktor Altus IT-a kaže da im prodaja GoClouda nije financijski toliko velika, koliko je kao transkacija značajna za njihovo poslovanje.

 

Mujić

Ojačali smo bazu korisnika u segmentu malih biznisa.

"S Avalonom smo brzo pronašli zajednički jezik, jer njima je ono što nudi GoCloud temeljno poslovanje i imaju logistiku i znanja pomoću kojih će postići sinergijski efekt", istiće Đoreski. Pojašnjava da Altus IT ostaje usmjeren na prodaju kolokacija i hibridnog clouda te različitih popratnih usluga većim i velikim klijentima. Također, nastavlja pružati usluge koje se prilagođavaju svakom korisniku. "GoCloud klasični web hosting biznis koji je unificiran i temelji se na privlaćenju što većeg broja korisnika, a usto, za nas je ovo dobro i stoga što više nemamo poslova u kojima konkuriramo našim korisnicima", kaže Đoreski. Na hrvatskom tržištu trenutačno se odvija veliko preslagivanje u web hosting biznisu, a potaknuo ga je najveći igrač Plus hosting iz Pule.

Ta tvrtka je prema podacima Poslovne Hrvatske lani imala prihod od 8,03 milijuna kuna uz rast od 17,1 posto dok joj se dobit povećala 3,5 puta na 837,7 tisuća kuna. Zvonimir Gembec, suosnivač i direktor Plus hostinga u kolovozu je najavio da planira akvizicije, ne ulazeći u detalje.  Plus hosting je u studenom postao dio slovenske tvrtke Klaro spletne storitve, a preko nje talijanskog holdinga Dominion Hostinga koji je, uz tržišnu kapitalizaciju od 106 milijuna kuna, na burzi u Milanu prikupila 4,2 milijuna eura za širenje poslovanja. Pojasnio je da im je plan ponuditi i premium usluge te se značajnije orijentirati na izvoz. Plus hosting polovicu od  90 tisuća korisnika i njihovih 200 tisuća domena ima u Italiji.

Treći izazivač na hrvatskom web hosting tržištu je tvrtka Posluh iz Zagreba koja je  lani imala prihod od 4,32 milijuna kuna uz rast od 11,5 posto dok joj je neto dobit skočila za 69,5 posto na 690,8 tisuća kuna. Damir Mujić iz Avalona daje do znanja da će se preslagivanje na tržištu, na kojem je prisutan i Hrvatski telekom kroz svoju web hosting uslugu Croadriju, nastaviti dalje. Istiće da kao domaća tvrtka iz te branše koja je i dosad bila najaktivnija u akvizicijama, planiraju i dalje to biti. "Nećemo se boriti za mrvice na domaćem terenu već razgovaramo s partnerima poput web studija, marketinških agencija i sličnih kreativnih tvrtki koje bi mogle ostvariti značajne benefite u partnerstvu s tvrtkom poput nas", zaključuje Mujić.

Komentirajte prvi

New Report

Close