Apple i Alibaba surađivat će u mobilnim plaćanjima

Autor: Tomislav Pili , 29. listopad 2014. u 09:54
Šef Apple-a Tim Cook sastat će se s osnivačem Alibabe Jackom Maom krajem ovog tjedna/REUTERS

Alibabin servis za plaćanja Alipay treći je najveći servis na svijetu nakon Vise i MasterCarda.

Na vidiku je veliko američko-kinesko partnerstvo u području mobilnog plaćanja.

Nakon lansiranja svog Apple Pay sustava plaćanja putem novog iPhonea, Apple ne bi imao ništa protiv suradnje s Alipayom, servisom za online plaćanja kineskog internetskog trgovca Alibaba. Da čelnici obje tvrtke, Tim Cook i Jack Ma, ozbiljno razmišljaju o ovom "braku", potvrđeno je u ponedjeljak na tehnološkoj konferenciji u organizaciji Wall Street Journala.Na pitanje osnivaču Alibabe Jacku Ma razmišlja li o suradnji između Apple Paya i Alipaya, od nedavno najbogatiji Kinez je izjavio kako je "vrlo zainteresiran za to". "Nadam se da nešto možemo zajedno napraviti. Ali to treba biti brak koji obje strane žele", dodao je Ma. A njegov Alipay svakako je poželjna udavača.

 

300milijuna

aktivnih korisnika ima Alipay, Alibabin servis za plaćanja

Naime, iako Alibaba nije snažno prisutan u američkoj maloprodaji, njegove dvije stranice za elektroničku trgovinu opslužuju više korisnika od Amazona i eBaya zajedno. K tome, s 300 milijuna aktivnih korisnika Alipay je treći najveći platni servis na svijetu, nakon Vise i MasterCarda. Na "slatke riječi" s kineske strane nije ostao imun izvršni direktor Applea Tim Cook izjavivši kasnije na konferenciji kako će se krajem tjedna sastati s Jackom Ma kako bi porazgovarali o mogućem partnerstvu.Uputivši cijeli niz komplimenata osnivaču kineskog internetskog trgovca koji je u rujnu na Wall Streetu u rekordnoj ponudi dionica prikupio 25 milijardi dolara, Cook je dodao kako Alibaba ima sve karakteristike kompanije s kojom bi Apple želio surađivati.

Američka kompanija u segment elektroničkih plaćanja ušla je prije više od mjesec dana, predstavivši Apple Pay, servis koji korisnicima iPhonea 6 omogućuje plaćanja u trgovinama. Iako su na početku neki trgovački lanci u SAD-u, poput Wal-Marta i lanca ljekarni Rite Aid, objavili kako neće prihvaćati Apple Pay, Tim Cook za sada je zadovoljan postignutim ocijenivši Apple Pay velikim uspjehom. U prva tri dana službenog rada Apple Payom je ostvareno više od milijun transakcija, naglasio je Cook. Ovaj sustav trenutno je dostupan na 220.000 lokacija u SAD-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close