Apple dobio spor protiv vlade

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 01. ožujak 2016. u 21:59
Vlada prekoračuje ovlasti/Reuters

iPhone se ne smije dekodirati.

Savezni sudac James Orenstein iz New Yorka presudio je u korist Applea u sporu oko zahtjeva američke agencije za suzbijanje zloupotrebe narkotika (DEA) da im se ustupe podaci pohranjeni na mobilnom telefonu narkodilera Jun Fenga, uhićenog 2014. godine.

DEA smatra da se na telefonu nalaze podaci korisni za istragu i razbijanje lanca trgovanja drogom, dok sudac Orenstein smatra da vlada navedenim nalogom prekoračuje svoje ovlasti. Apple je DEA-i prvo ponudio pomoć, a kasnije promijenio odluku zbog čega se našao na udaru kritika američkog ministarstva pravosuđa zbog nedosljednosti. Savezni tužitelji planiraju uložiti žalbu na odluku suca Orensteina. Apple istovremeno diljem SAD-a vodi desetak sličnih pravnih sporova za zaštitu podataka pohranjenih na telefonima svojih korisnika.

S jedne strane su organi vlasti koji smatraju da Apple posjeduje podatke relevantne za istrage, dok je s druge Apple koji takve zahtjeve smatra nezakonitima i ustraje na očuvanju povjerenja kupaca. Kompanija argumentira kako jednom razbijen sigurnosni kod na iPhoneu znači i oslabljenu enkripciju svakog sljedećeg. Podsjetimo, Apple se nedavno još jednom našao pod pritiskom kada je FBI od kompanije zatražio uvid u  podatake s mobitela jednog od počinitelja napada u San Bernardinu iz prosinca 2015. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close