Ekipa hrvatskih stručnjaka lansirala aplikaciju za groblja, već su na 700.000 ‘memorija’: ‘Toliko je neispričanih priča…’

Autor: Mladen Miletić , 02. studeni 2022. u 07:00
Prije nego što podaci ostanu neobrisivi, sadržaj provjeravamo, kaže direktor Spiritusa Dino Jerković/Spiritus

Spiritus aplikacija premijerno je prikazana u Vukovaru, a 31. listopada stigla je na gotovo sva veća groblja u RH.

Ekipa hrvatskih tech stručnjaka iz u ZICER-u inkubiranog startupa Spiritus osmislila je aplikaciju koja groblja širom Hrvatske pretvara u virtualne muzeje, a privukla je već više od tri milijuna kuna investicija namijenjenih širenju rješenja i na druga europska tržišta.

Obitelji pokojnika preko aplikacije mogu pisati priče, ali i primati prijedloge fotografije ili priče iz života najmilijih za koje možda nisu ni znali. Spiritus aplikacija premijerno je prikazana u Vukovaru, a 31. listopada stigla je na gotovo sva veća groblja u RH.

“Projekt pripremamo više od godinu dana, a nadamo se da će ga prepoznati i podržati brojni sugrađani. Toliko je neispričanih, a inspirativnih životnih priča koje želimo sačuvati za naše potomke”, kaže direktor Spiritusa Dino Jerković.

Zasad je na aplikaciji više od 700.000 memorijala i više od 50 gradskih grobalja, od Vukovara do Zagreba, Varaždina, Osijeka, Karlovca i Splita.

“Vjerujemo da svaka osoba koja je ikad živjela ima bar jednu priču vrijednu pričanja. Često su to predivne i inspirativne životne priče koje će se s generacijama zaboraviti. Mi želimo doći do takvih priča i omogućiti obiteljima da ih čuvaju vječno”, kaže Dino Jerković.

“Zahvaljujemo dosadašnjim partnerima što su prepoznali potencijal projekta i radujemo se budućim suradnjama. Cilj je da svaka obitelj u Hrvatskoj ima mogućnost i putem tehnologije sačuvati uspomene na najdraže. Slike, priče i biografski podaci mogu ostati neobrisivi na internetu, zapravo su vječni.

Tako uspomene na naše dide i bake mogu ostati za sve generacije. Naravno, prije nego što određeni podaci ostanu neobrisivi, mi taj sadržaj provjeravamo. Važno nam je da je sav sadržaj na Spiritusu dostojanstven i vrijedan pokojnika”, objasnio je Jerković.

Komentirajte prvi

New Report

Close