Amerikanci kupili uspješni slavonski startup za poljoprivredu

Autor: Tanja Ivančić Belošević/VL , 11. kolovoz 2016. u 12:22
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Novi vlasnik je proizvođač stočne hrane Virtus.

Uspješni osječki startup Farmeron kupila je američka tvrtka Virtus Nutrition, industrijski lider u proizvodnji stočne hrane za muzne krave.

Virtus Nutrition, sa sjedištem u Turlocku u Kaliforniji, bavi se inovativnim tehnološkim rješenjima, odnosno radi na razvoju formula nutritivnih sastojaka koji pomažu učinkovitosti proizvodnje mljekarskih farmi. Usto je dugogodišnji partner Farmerona i jedan od prvih investitora u ovaj slavonski startup. Dio je veće grupe agrobiznis kompanija koje su u vlasništvu Matta Swansona, poznatog biznismena i filantropa, kako kažu na blogu Farmerona. 

Big data za farme
"Tehnologija i podaci uvijek su bili središte onoga što radimo. Cloud tehnologije i podatkovne analize znatno su unaprijedile većinu industrija pa promatramo taj trend i u našoj industriji. Već nekoliko godina gledamo što Farmeron može i radi na našoj obiteljskog farmi i vjerujemo da su upravo oni ti koji će promijeniti dosadašnji način rada i pomoći industriji da prijeđe u novu eru poslovanja. Farmeron je, naime, poljoprivredna tehnološka tvrtka osnovana prije šest godina, čiji je proizvod sustav za upravljanje farmama muznih krava.

 

4mlrd.

dolara do 2022. premašit će vrijednost tržišta softvera za upravljanje farmama

U osnovi, Farmeron prikuplja velike količine podataka o životinjama, točnije o prehrani, zdravlju, reprodukciji, proizvodnji mlijeka, lijekovima…, te na temelju analize pomaže poljoprivrednicima donijeti pravilnu odluku. To možda ne zvuči mnogo, ali u poslu u kojem podaci u stvarnom vremenu mogu biti nevjerojatno važni kao i pravodobno uočavanje trendova, Farmeron može značiti razliku između uspjeha i neuspjeha te može biti od presudne važnosti", opisali su svoj biznis na stranicama Osijek software cityja.  Farmeron je osnovao Matija Kopić, a kako piše na blogu tvrtke, on će i nakon akvizicije ostati CEO, dok će Farmeron ostati zasebna tvrtka.

Velika većina korisnika Farmerona su farme u Hrvatskoj i BiH te velike farme u Sjedinjenim Američkim Državama, no zapravo imaju korisnike po cijelom svijetu. Nova tržišta koja trenutačno osvajaju su Kina i države Južne Amerike, piše na osječkim stranicama. Farmeron, prema posljednjim podacima iz svibnja 2016., ima 43 zaposlena, njih 32 rade u dva hrvatska ureda smještena u Osijeku i Zagrebu, te 11 ljudi u SAD-u. Hrvatski su uredi razvojni centar Farmerona, što će i nakon akvizicije ostati. U njima su mahom zaposleni developeri, no osim tih pozicija, postoji trend porasta zapošljavanja osoba zaduženih za testiranje sustava te podatkovnih analitičara. 

Budućnost u digitalizaciji
Analitička kuća MarketsandMarkets navodi pak kako će vrijednost tržišta softvera za upravljanje farmama rasti s 1,14 milijardi dolara u 2015. godini na više od četiri milijarde dolara do 2022. godine. Riječ je o velikoj prilici za rast i inovacije, a udruživanje snaga Virtusa i Farmerona trebalo bi im omogućiti da ostanu lideri u digitalizaciji operacija farmi.  

"Naš je glavni cilj znati sve o svakoj životinji na farmi. Dug je put pred nama, no radujemo se radu s Mattom i njegovim timom na stvaranju najveće baze podataka o životinjama na farmama na svijetu", izjavio je Matija Kopić i istaknuo kako Virtus i Farmeron dijele istu viziju stapanja tehnologije i podataka u središte nove paradigme upravljanja farmama. Akvizicija tvrtke, vjeruje Kopić, ubrzat će njezin razvoj i donijeti dodatnu financijsku injekciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close