Ako imate ovu vrstu računala, pripazite: Zaraženi su opasnim i zlonamjernim programom

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2021. u 10:02
Foto: Pixabay

Spomenuti program su nazvali Silver Sparrow (Srebrni vrabac). 

Istraživači iz sigurnosne kompanije Red Canary tvrde da je gotovo 30 000 Mac računala diljem svijeta zaraženo misterioznim zlonamjernim računalnim programom (malwareom).

Kako prenosi Večernji list, prema analitičaru Tonyju Lambertu, program koji se nalazi na računalima “ne ponaša se kako bismo očekivali od takvog programa koji inače targetira macOS sisteme”.

Spomenuti program su nazvali Silver Sparrow (Srebrni vrabac).  Nije poznat cilj programa, no zna se kako uključuje mehanizam za samouništenje koji još uvijek nije korišten, napominju istraživači. Nije poznato što aktivira uključenje mehanizma za samouništenje.

‘Srebrni vrabac’ sadrži kod koji radi na Appelovom čipu M1 i koji je na tržištu od studenog prošle godine, što ga čini drugim poznati malwareom koji je to uspio.

– Iako do sada nismo primijetili da je program napravio dodatnu štetu, s obzirom na komparabilnost čipa M1, globalnog dosega koji može imati, relativno visoke razine zaraze i operativnost sugerira da ‘Srebrni vrabac’ predstavlja ozbiljnu prijetnju – navode istraživači.

Komentirajte prvi

New Report

Close