Na prestižnoj listi Financial Timesa 5 domaćih: Aircash 14. najbrža rastuća europska kompanija, u najboljih 100 i Devōt

Autor: Josipa Ban , 02. ožujak 2023. u 07:30
Kompanija Hrvoja Ćosića razvila je prvi hrvatski digitalni novčanik/T. Miletić/PIXSELL

Na top listi Financial Timesa našlo se i pet predstavnika hrvatske startup scene.

Čak pet hrvatskih startup kompanija uvrstilo se na prestižnu listu Financial Timesa najbrže rastućih europskih kompanija. Ovo rangiranje prati rast prihoda kompanija u posljednje tri godine, zaključno s 2021., a prema kriterijima rasta pet je domaćih kompanija ušlo u prestižno društvo 1000 najboljih.

Na samom vrhu liste, visokoj 14. poziciji, našao se Aircash, što ga čini najbolje pozicioniranom domaćom kompanijom, ali i jednom od najbrže rastućih u Europi. Slijede još Devōt (87. mjesto), Syntio (551. mjesto), Heloo (712. mjesto) te SysKit (771. mjesto).

Na broju jedan liste FT-a našao se Tripledot Studio, studio za razvoj mobilnih videoigara iz Velike Britanije čija je prosječna trogodišnja stopa rasta prihoda bila 794%. Najviše brzorastućih kompanija na listi dolazi iz Italije (260), Njemačke (217) te Velike Britanije (155).

295

posto rasla je kompanija Aircash u tri godine

Pandemija ubrzala procese
Impresivan rast prihoda koji su ove kompanije postigle, piše FT, objašnjava situacija u kojoj su se našle 2021. Bilo je to vrijeme ograničenja nametnutih zbog pandemije koronavirusa te prekida u opskrbnim lancima.

Zbog navedenog mnogi su se sektori, posebno turizam, ugostiteljstvo te trgovina, suočili s padom prodaje i rastom troškova. I dok su se oni borili za opstanak, IT i tehnološkom sektoru su cvale ruže. Ljudi su naime, bili prisiljeni raditi, a onda i kupovali od doma što je ubrzalo proces digitalizacije te rast prodaje putem interneta.

No danas je situacija bitno drugačija. Zbog inflacije, rasta kamatnih stopa koje je poskupjelo kreditiranje, pa i investicije, te pada vrijednosti tehnoloških kompanija, pitanje je koje će IT i tehnološke kompanije uspjeti nastaviti visoke stope rasta.

Iz najbolje plasiranog domaćeg startupa Aircasha, čija je prosječna trogodišnja stopa rasta bila 295% i koji je u 2021., prema podacima FT-a, ostvario prihode od 8 milijuna eura, kažu da visokom pozicijom nisu iznenađeni, ali da su svakako ponosni na postignuto.

Davorin Cetto jedan je od osnivača tvrtke Syntio/PD

”Veliko priznanje FT-a za našu tvrtku je i potvrda uspješnosti našeg kontinuiranog rada i truda u razvoju inovativnih financijskih proizvoda i usluga. Uspjeli smo radikalno i trajno promijeniti način funkcioniranja tradicionalne industrije te je ovo potvrda da idemo u dobrom smjeru”, kaže Hrvoje Ćosić, osnivač i direktor Aircasha, kompanije koja je razvila prvi hrvatski digitalni novčanik, a kojeg danas koristi više od pola milijuna ljudi.

Na njihov je rast, kaže, značajno utjecalo proširenje poslovanja na nekoliko novih tržišta EU-a u prošloj godini. Za nastavak rasta i održavanje pozicije lidera u industriji, ističe, bit će ključna ulaganja u razvoj novih tehnologija i proizvoda.

”Daljnji planovi širenja dodatno će ojačati našu globalnu poziciju, a s obzirom na to da svakodnevno unaprjeđujemo korisničko iskustvo te nudimo jednostavnija i efikasnija rješenja za naše korisnike, ovo priznanje dodatno nas motivira da nastavimo raditi na razvoju novih usluga i proizvoda te uspostavljanju novih partnerskih odnosa u cilju daljnjeg širenja poslovanja”, navodi kao planove u ovoj godini osnivač i direktor Aircasha.

Frankola

Dobili smo potvrdu da nam kontinuirano ulaganje u ljude, znanje i proizvod omogućava da stojimo uz bok najuspješnijima.

Milijunski prihodi
S rastom od 155% i prihodima od 2,6 milijuna eura Devōt, koji je usmjeren na razvoj proizvoda unutar tzv. health tech sustava druga je najbolje pozicionirana domaća kompanija.

Treći, na 551. poziciji je Syntio, čiji je prosječni trogodišnji rast iznosio 57,4%, dok su mu prihodi u 2021. iznosili 3,4 milijuna eura. Riječ je o kompaniji koja je osnovana 2017., a koja se bavi podatkovnim inženjeringom u cloudu. Danas broje 110 zaposlenih, a klijenti im dolaze iz cijeloga svijeta, od Skandinavije, SAD-a do Južne Afrike.

”Iz godine u godinu bilježimo pozitivne poslovne rezultate, a ovo prestižno priznanje već drugu godinu potvrđuje da radimo kvalitetno”, ističe Davorin Cetto, suosnivač i direktor tvrtke Syntio.

S rastom od 47,3 posto na 712. mjestu FT liste našao se i domaći Heloo koji je u 2021. ostvario 12 milijuna eura prihoda.

Posljednja domaća kompanija koja je zahvaljujući poslovni rezultatima uspjela ući na listu je SysKit. Ovaj startup koji razvija platformu za upravljanje Microsoftovim okolinama pozicionirao se na 771. mjesto s rastom od 44,8 posto te tri milijuna eura prihoda u 2021.

”Iako smo zadnjih nekoliko godina izrazito usmjereni na skaliranje tvrtke, zbog velike konkurencije, nismo očekivali da ćemo biti uvršteni na listu. Ovo je dodatna potvrda da nam kontinuirano ulaganje u ljude, znanje i proizvod omogućava da stojimo uz bok najuspješnijim europskim organizacijama”, kaže Toni Frankola, izvršni direktor SysKita.

Komentirajte prvi

New Report

Close