A1 i Interseroh lansirali pametne spremnike za otpad

Autor: Lucija Špiljak , 01. studeni 2020. u 22:00
Tri su vrste spremnika, za vanjske i unutarnje prostore

Prvi model pametnog spremnika je za vanjske prostore.

S društvenom odgovornošću i održivim poslovanjem kao strateškim odrednicama, A1 Hrvatska u suradnji s tvrtkom Interseroh na domaće tržište donosi tri modela pametnih spremnika za zbrinjavanje otpada po uzoru na svjetske pametne gradove, i to pomoću tehnologije interneta stvari (IoT) i povezivosti na A1 NB IoT mreži, čime se smanjuje ugljični otisak sustava zbrinjavanja otpada i čuva se okoliš, kao i zdravlje ljudi. Glavni direktor za poslovne korisnike A1 Ivan Gabrić rekao je da žele iskoračiti prema četvrtoj industrijskoj revoluciji, nastojeći prepoznati trendove zelene budućnosti, s čime su krenuli još 2018. upogonivši NB IoT mrežu. Uveli su i free cooling sustav kojim smanjuju korištenje klimatskih uređaja.

“Uz nacionalnu pokrivenost s A1 NB IoT mrežom spremni smo za eksponencijalni rast IoT ekosustava u Hrvatskoj”, rekao je Gabrić.

Prvi model pametnog spremnika je za vanjske prostore, omogućava prešanje otpada povećavajući kapacitet spremnika do 10 puta, napaja se solarnom energijom i energetski je samoodrživ. Drugi model je za unutarnji dio s prešom, senzorima statusa i sustavom za povezivanje i slanje informacija, a odlaganje otpada u spremnik je beskontaktno, otvara se na senzor pokreta.

Treći model je za zatvorene prostore, primjenjuje umjetnu inteligenciju koja senzornim kamerama prepoznaje vrstu otpada i automatski je razdvaja u odgovarajući spremnik. Principom strojnog učenja kod svakog prepoznavanja vrste otpada uči, nadopunjuje bazu znanja i dijeli s ostalim spremnicima u sustavu.

“Zahvaljujući IoT cloud platformi, u svakom je trenutku na daljinu moguće provjeriti popunjenost spremnika kako bi se moglo efikasno planirati pražnjenje. Na mapi se prikazuje lokacija spremnika, status popunjenosti te je moguće kreirati optimalne rute obilaska”, rekao je Siniša Staničić, direktor ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

Dodali su i da je tvrtka na stranici pametnarjesenja.hr predstavila rješenja za digitalizaciju i unapređenje poslovanja za poslovne korisnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close