Smart Industry
napredak

5G je prva bežična tehnologija koja je razvijena za potrebe industrije

Pouzdana i učinkovita povezanost Privatne 5G mreže u budućnosti će zavladati industrijskim okruženjima.

Sander Rotmensen
12. lipanj 2023. u 22:00
Sander Rotmensen, Foto: PD

Tehnologija je uistinu daleko napredovala. U tvornicama povezujemo robote i ljude, implementiramo napredna rješenja u područjima autonomnih mobilnih robota (AMR), proširene stvarnosti (AR), virtualne stvarnosti (VR) i drugih naprednih tehnologija. No, svaki od tih procesa zahtijeva povezanost – pouzdanu i učinkovitu povezanost. I po mogućnosti bežičnu, jer je ista uvelike fleksibilnija od postavljanja fizičkih vodiča. Danas, naime, sve je više uređaja u svom radu povezano bežično, što nije problem u slučaju da ih upotrebljavaju za prijenos manje količine podataka sa strojeva i linija. Izazovi nastaju kada se u jednoj prostoriji nalazi više WiFi mreža i uređaja jer dolazi do šuma u komunikaciji, što nikako nije poželjno u proizvodnji. Primjerice, autonomna vođena vozila koja rade putem WiFi mreže ponekad nailaze na poteškoće prilikom prolaska između pristupnih točaka, odnosno svojih “dobavljača”.

U slučaju da se ne mogu “dogovoriti” tko će i kako isporučiti signal, vozilo će ostati bez njega i rad će mu biti prekinut.

Siemens implementira Wi-Fi mreže od 2004. godine i riješio je ovaj problem uvođenjem industrijskog bežičnog LAN-a – skraćeno IWLAN. IWLAN rješava mnoge probleme koje komercijalne Wi-Fi mreže imaju u industrijskom okruženju. Ali u isto vrijeme, svjesni smo ograničenja Wi-Fi-ja.

Podržava različite aplikacije unutar jedne mreže

S obzirom na navedeni izazov s kojim se susreću brojne privredne tvrtke, uvjeren sam da će privatne 5G mreže u budućnosti zavladati industrijskim okruženjima te promijeniti način na koji donosimo odluke, proizvodimo proizvode i održavamo tvornice. Glavni razlog leži u činjenici da se s 5G radi o prvoj bežičnoj tehnologiji koja je prilikom razvoja imala na umu potrebe industrije.

Ulaganje u 5G mrežu dugoročno je isplativa investicija, to je tehnologija za najmanje jedno desetljeće, Foto: PD

Osobito će mogućnost postavljanja privatnih 5G mreža biti velika korist za industriju. Siemens, kao pružatelj industrijskih rješenja, posebno je predan rastu industrijskog IoT ekosustava, zbog čega podržavamo privatne 5G mreže, jer želimo industrijski IoT učiniti dostupnim i manjim tvrtkama.

Privatne 5G mreže rade na privatnoj frekvenciji i postavljaju se lokalno, npr. na stranici tvrtke. Velika prednost privatnih 5G mreža je ta što možete pokrenuti različite aplikacije u istoj mreži. U praksi je to najlakše ilustrirati autocestom s više traka – brzu koriste strojevi za izradu proizvoda, prolazne staze služe za kamere koje daju sliku uživo te razne sustave i aplikacije, a sporu koriste autonomni kamioni i viličari koji prometuju između skladišta i proizvodnje.

Usklađivanje frekvencija rada 5G mreža

Osim veće pouzdanosti rada, još jedna velika prednost privatnih 5G mreža jest i sigurnost. Posjedovanje vlastite 5G mreže otvara vrata sigurnijoj kontroli osjetljivih podataka te smanjuje mogućnost nastanka smetnji u proizvodnji. S vlastitim spektrom, tvornica ili tvrtka može bez straha integrirati čak i najzahtjevnije zadatke i procese. Jasno je da neće svaka tvrtka htjeti vlastiti 5G spektar, ali neki ga stvarno trebaju.

No, prije nego dođe do široke implementacije, potrebno je na nacionalnoj razini stvoriti određene preduvjete za rad. Promjene u tom smjeru su, na sreću, već krenule. Njemačka je promijenila svoj model i Vlada je dopustila tvrtkama da iznajme vlastitilokalni frekvencijski spektar. Sličnu politiku usvojile su i druge zemlje, a vjerujem da se i ostatak Europe polako kreće u tom smjeru.

Naravno, potrebno je također napraviti neke preduvjete na razini cijele Europske unije, kao što je usklađivanje frekvencija rada 5G mreža.

Implementacija 5G ekosustava

U Siemensu razvijamo kompletan industrijski 5G ekosustav koji se sastoji od privatne 5G infrastrukture i krajnjih uređaja. Kao i kod svih modernih tehnologija, važno je da su implementirane na promišljen i ispravan način.

Naime, da bi savršeno podržavala industrijske aplikacije, 5G privatna mreža mora biti prikladno konfigurirana kako bi ispunila njihove specifične zahtjeve. No, glavni izazov leži negdje drugdje – u slučaju da dođe do kvara, današnja tvornica bez specijaliziranih stručnjaka ne može samostalno utvrditi izvor problema. To je upravo ono što Siemens želi eliminirati s vlastitim modernim dijagnostičkim i automatiziranim rješenjima i prije svega stručnjacima za navedeno područje.

Za kraj, mogu sa sigurnošću reći da je ulaganje u 5G mrežu dugoročno isplativa investicija. To je tehnologija za najmanje jedno desetljeće, a mi u Siemensu također razmišljamo dugoročno.

U ovom trenutku implementacija tehnologije je prilično složena, ali Siemens i drugi pružatelji rješenja rade na njihovom pojednostavljivanju. Primjera radi – još 2004. godine WiFi mrežu u industrijskom okruženju morao je postaviti inženjer telekomunikacija.

Danas to može učiniti gotovo svaki tehnički pismen korisnik. Slična će priča biti i s privatnim 5G mrežama, jer svi igrači na ovom polju marljivo rade kako bi tehnologiju učinili lakšom za korištenje.

Sadržaj omogućio Siemens

*Autor je stručnjak za bežične industrijske mreže u Siemensu PD

New Report

Close