10 znakova da ste ovisni o Facebooku

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2016. u 10:37
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Rijetko tko će priznati da je ovisan o Facebooku, no ima pokazatelja koji to itekako potvrđuju.

Kako se broj dnevnih korisnika Facebooka i dalje penje iz dana u dan, očekivano raste i broj onih koji su na ovaj ili onaj način "prikovani" za omiljenu društvenu mrežu.

Rijetko tko će priznati da je ovisan o Facebooku, no ima pokazatelja koji to itekako potvrđuju. Pogledajmo neke od njih prema izboru Before it's news-a:

1. Očajnički tražite lajkove
Facebook je mjesto na kojem mnogi traže pažnju, a kada ostanu uskraćeni za desetine i stotine "lajkova", budu razočarani. Facebook zasigurno nije mjesto na kojem treba tražiti dokaz vlastite vrijednosti.

2. Igrate igre po cijele dane
FarmVille, Mafia Wars i Zynga Poker samo su neke od igara koje pružaju razonodu na Facebooku. Sve je u redu ako na igrice ne potrošite par sati ili čak – osmosatno radno vrijeme.

3. Trud oko slike profila
Iako slika govori više od tisuću riječi, trud koji ulažete oko uređivanja profilne slike ili česta promjena iste mnogo govori o vašem "odnosu" s Facebookom. Primjerice, ako vam treba sat vremena da uredite profilnu sliku, to su prvi znaci ovisnosti o Facebooku.

4. Neprekidni statusi
Mnogi ljudi svakodnevno nas izvještavaju o svojim aktivnostima. Što su pojeli, gdje su bili, što su kupili i što su pili. Otkrivaju nam mnoge detalje iz svog života za koje je pitanje želimo li ih uopće znati.

5. Izlaganje frustracija
I dok nekima služi uglavnom za zabavu, ima korisnika koji u Facebooku vide savršenu priliku za izbacivanje frustracija različitih vrsta. Netko će se tako u ljutnji osvrnuti na zamršenu emotivnu situaciju dok će drugi prigovarati zbog visokih cijena u restoranu.

 


Foto: Petar Glebov / Pixsell

6. Stavljate statuse umjesto da ste sa prijateljima
Dok vaše društvo roštilja i igra nogomet na suncu, vi ste zatvoreni u svoja četiri zida. Stavljate statuse, ulazite u rasprave, polemizirate s virtualnim prijateljima… Sigurno ima i boljih načina za upotpuniti vrijeme.

7. Koristite Facebook i vani
Ako se ne odvajate od mobitela dok ste primjerice u tramvaju, na koncertu ili u kinu, to mogu biti znakovi ovisnosti. 

8. Provjeravate ljude preko Facebooka
Nakon što ste dobili novog "Facebook" prijatelja, trošite sate i sate na pretraživanje njegovog profila. Još ako tu ima mnogo fotografija, zaista ćete potrošiti mnogo vremena u zadiranje u tuđe živote.

9. Online komunikacija
Ako vam nakon određenog vremena, chat, likeovi, shareanje, i komentiranje postane glavno sredstvo komunikacije, pitajte se koliko je to zdravo za vas. Odgovor glasi: nije. Uvijek se bolje naći s osobom "oči u oči" nego komunicirati mrežom.

10. Očajnički tražite nove FB prijatelje
Neki se opterećuju s brojem prijatelja pa tako u želji povećanja tog broja često posegnu za ljudima koje uopće ne znaju. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Haha, Mafia Wars vise ne postoji.

i samo nas je oko 20% svakodnevno aktivnih na net-u a da ne koriste nijedenu “društvenu” mrežu .

New Report

Close