VIDEO: 5 najvećih grešaka koje radite s ručnim mjenjačem

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2020. u 10:54
Foto: pixabay

Neke situacije su svakako predvidljive i preventivno možemo na njih utjecati, ovisno o željama, volji i potrebama svakog vozača.

Svjesni smo ponekad kako i sami griješimo, ali neprestana navika polako dozvoljava automatiziranu vožnju pa ove probleme zanemarujemo, no naš automobil to svakako pamti, pišu automobili.hr.

1. Odmaranje ruke na mjenjaču

Prva loša navika je odmaranje ruke na mjenjaču. Ne bismo smjeli mjenjač koristiti kao odmor za ruku jer pritisak gura vilicu mjenjača i može dovesti do preranog trošenja vilice što svakako nije dobro. Lagani dodir prilikom vožnje u određenoj brzini neće imati preveliki utjecaj, no težina ruke preveliki je pritisak koji stvara opterećenje na mehaničke dijelove i zupčanike unutar prijenosa stupnjeva brzine.

2. Držanje mjenjača u brzini prilikom zaustavljanja na semaforu.

Loša navika jest držanje mjenjača u brzini prilikom zaustavljanja na semaforu. Ovisno o uvjetima i vremenu čekanja, prilagoditi ćete se zahtjevima prometa, no nepotrebno je ostavljanje u prvom stupnju prijenosa prilikom dužeg čekanja ili zaustavljanja. Olakšati ćete si samim puštanjem kvačila koje je mnogo teže držati pritisnuti do kraja nego lagano pritisnuti papučicu kočnice.

3. Držanje papučice kvačila i konstantno pritiskanje gas papučice

Kada govorimo o uzbrdici i kretanju s iste, onda dolazimo do problema kretanja. Držanje papučice kvačila i konstantno pritiskanje gas papučice dovodi do trošenja mehaničkog dijela kvačila prilikom razlike u okretajima motora koji ovisi o pritisku gas papučice, u omjeru kvačila koje prilikom spajanja odnosno prebacivanja u višu brzinu nema brzinu okretaja istu kao i motor. Stoga neprestano održavanje automobila u kretanju ili stajanju na uzbrdici nije preporučljivo, za to postoje bolji i štedljiviji načini. Najjednostavnije je podići ručnu kočnicu i pričekati dok stvarno ne trebamo krenuti, zatim po osjećaju kretanja već lagano spustimo ručnu kočnicu i automobil kreće. Moderni automobili najčešće imaju automatski „Parking sustav“ koji se uključuje pritiskom kočnice, i vjerojatno će biti uključen na uzbrdici unatoč pritisku papučice kvačila sve dok ne dodate gas.

4. Ubrzavanje u previsokom stupnju prijenosa

Jedna od nepotrebnih situacija također je ubrzanje u previsokom stupnju prijenosa. Stoga ako vozite 50 km/h, i u petom ste stupnju prijenosa brzine ono što nije dobro jest ubrzavati jer automobil u tom stupnju prijenosa nije pripremljen za ekstremna ubrzanja i neprirodno je to očekivati. Broj okretaja premali je kako bi na vrijeme ubrzali. Upravo za to postoje mnogo jači stupnjevi prijenosa, odnosno niži stupnjevi prijenosa brzine.

5. Zadržavanje noge na papučici kvačila iako je automobil u pokretu

Posljednja navika koju video prikazuje jest zadržavanje noge na papučici kvačila iako je automobil u pokretu i potreba za tim na bržim cestama ne postoji. Tzv. odmaranje noge na kvačilu je nepotrebno jer postoji mogućnost da nadalje vršite pritisak na mehaničke dijelove mjenjačke kutije, odnosno mjenjača na motor koji nije iste brzine kao i spoj od strane mjenjačke kutije s kojom se spaja. Pravilo koje svatko zna jest i prvenstvo pritiska kočnice prilikom zaustavljanja vozila, stoga nemojte konstantno visjeti na papučici kvačila jer po potrebi naglog zaustavljanja prvo ćemo pritisnuti kočnicu, a nakon toga kvačilo, tek onda sve ostalo potrebno. Za lijevu nogu postoji za to predviđeno mjesto, stoga ne oklijevajte i poslužite se odmorom na za to predviđenom mjestu.

Komentirajte prvi

New Report

Close