Milijunaš vjeruje da je ovo jedina vještina koja vam treba za uspješnu karijeru. Ne, nije programiranje

Autor: Domagoj Puljizović , 13. travanj 2024. u 09:00
Foto: Freepik

Poslodavci žele zaposliti kandidate koji kombiniraju meke i tvrde vještine, poput analitičkog i kreativnog razmišljanja, vođenja i znatiželje, navodi se u ovogodišnjem izvješću konzultantske tvrtke Oliver Wyman.

Postoji vještina koja je potrebna svim mladim ljudima kako bi napredovali na radnom mjestu, a milijunaš, serijski poduzetnik i profesor marketinga pri Stern School of Business na Sveučilištu u New Yorku Scott Galloway otkrio je o kojoj je kompetenciji riječ.

“Kad bih savjetovao svoju djecu, rekao bih im da je vještina pripovijedanja (storytellinga) ona koja će zaživjeti”, izjavio je Galloway za CNBC,

Platforme za komunikaciju mogu se brzo mijenjati, no važno je razviti “sposobnost kvalitetnog pisanja, artikuliranja i predstavljanja ideja uz pomoć podataka, infografika i slajdova”, smatra milijunaš.

Inače, Galloway je 2005. godine pokrenuo L2 Inc. – istraživački projekt koji je prerastao u konzultantsku tvrtku za poslovnu inteligenciju i koji pomaže robnim markama naučiti kako da plasiraju proizvode publici na internetu.

Kako stoji u izvješću Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a, tvrtka za poslovno savjetovanje Gartner 2017. godine kupila je Gallowayjev L2 Inc. za više od 130 milijuna dolara.

AI nije dovoljan

Umijeće pripovijedanja može ozbiljno pridonijeti poslovnom uspjehu tvrke, ali ga i narušiti, a oni koji ga usavršavaju ne bi se trebali oslanjati isključivo na alate koji koriste umjetnu inteligenciju (AI) poput ChatGPT-a, dodao je.

“Ne znamo hoće li za pet godina neka neuronska mreža zamijeniti ChatGPT. Ne znamo hoće li programiranje zastarjeti”, rekao je.

Razumijevanje umjetne inteligencije je važno, no to nije jedina vještina potrebna za uspjeh na poslu. Poslodavci žele zaposliti kandidate koji kombiniraju meke i tvrde vještine, poput analitičkog i kreativnog razmišljanja, vođenja i znatiželje, navodi se u ovogodišnjem izvješću konzultantske tvrtke Oliver Wyman.

Pronalaženje načina da postanete stručnjak u svom području formula je za uspjeh, bez obzira na to što se još događa oko vas, kaže Galloway.

“Pronađite nišu, koliko god ona uska bila i pokušajte ju usavršiti. Posvetite se tome da budete jedan od najupućenijih ljudi na svijetu u svojoj domeni. Nikada nećete biti stručnjak u bilo čemu, ako u tome ne uživate”, zaključio je američki poduzetnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close