Zubak najavljuje proizvodnju borbenih vozila

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Novi vlasnik kupio je Vitezit za gotovo 11 milijuna KM, najavio i značajna ulaganja.

U Bosni i Hercegovini uskoro bi mogla početi proizvodnja borbenih vozila.

To će se dogoditi kada se riješe sve peripetije oko Vitezita i kada se novom vlasniku omogući ulazak na posjed i pokretanje proizvodnje.

Značajna ulaganja
Podsjetimo, prije više od godinu dana zagrebačka tvrtka WDG promet Matiasa Zubaka, sina hrvatskog trgovca oružjem i poduzetnika Zvonka Zubaka, kupila je nekretnine propale tvornice Vitezit, nekadašnjeg giganta vojne industrije u BiH.

Novi vlasnik kupio je Vitezit za gotovo 11 milijuna KM, a najavio je i značajna ulaganja kako bi ovo poduzeće stalo na noge i vratilo stari sjaj.

Ne samo da će aktivirati proizvodnju eksploziva, po čemu je ova tvornica nekada bila poznata diljem Europe i svijeta, već planiraju i proizvodnju borbenih vozila, potvrdio je za BiznisInfo.ba Zvonko Zubak.

Kompozitni barut

Za kompozitni barut Zubak kaže da su također pripremili svu tehnologiju, od najboljih tvrtki, ali nažalost tapkaju u mjestu.

– Trebali smo već pokrenuti proizvodnju. Gore su nas opstruirali oni koji su Vitezit zapravo opljačkali do temelja, zatim neki fiktivni vlasnici sve su osporavali bez ikakvih dokaza. Nisu nam ništa napravili – rekao je Zubak.

Kako je istaknuo, davno su trebali pokrenuti proizvodnju kompozitnog baruta i raketnog goriva. – Plus borbena vozila za koja imamo kompletan projekt i vrlo brzo možemo početi raditi, imamo kompletnu tehnologiju, znači od osam mjeseci do godinu dana.

To je rok kada bi oni ušli, jer moramo uspostaviti pogone, dio staviti u funkciju, gore nešto ima, a zapravo nema ništa. Kupili smo čisto zemljište za koje smo platili možda pet puta više nego što su oni do sada plaćali – rekao je Zubak za Biznisinfo.

Uknjižba nekretnina
Za kompozitni barut kaže da su također pripremili svu tehnologiju, od najboljih tvrtki, ali nažalost tapkaju u mjestu.

On je za Biznisinfo potvrdio da će biti osnovana nova tvrtka na koju će biti prenijete nekretnine Vitezita.

Proteklih dana neki su mediji pisali da ima problema s uknjižbom nekretnina. Zubak je upitan što se zapravo očekuje s početkom proizvodnje.

– Čekamo samo iznos poreza koji ćemo plasirati, koliko ćemo porez pratiti i ništa više – naglasio je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close