Zijin povećava proizvodnju bakra u Boru na 150.000 t

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2020. u 21:59
Kineska kompanija koja je preuzela rudnik i topionicu bakra u Boru planira obnovu svih proizvodnih i pomoćnih objekata zbog širenja kapaciteta/SHUTTERSTOCK

U planu je obnova svih proizvodnih i pomoćnih objekata, od transporta koncentrata bakra do postrojenja za preradu do proizvodnje katodnog bakra.

Kompanija Serbia Zijin Bor Copper objavila je idejno rješenje za rekonstrukciju i dogradnju procesa i objekata s ciljem povećanja kapaciteta topionice bakra u Boru.

Nakon privatizacije, kineska kompanija Zijin Mining planira povećati proizvodnju katodnog bakara sa sadašnjih 80.000 tona godišnje na 150.000 s mogućnošću proširenja kapaciteta na 200.000 tona godišnje. Kako se navodi, u planu je obnova svih proizvodnih i pomoćnih objekata, od transporta koncentrata bakra do postrojenja za preradu do proizvodnje katodnog bakra.

Prema planu, projekt je podijeljen u sustav pripreme sirovina, sustav topljenja, sustav elektrolize, sustav proizvodnje kiseline iz otpadnih plinova, flotaciju šljake, uslužne sustave, te transportne i informacijske sustave.

80

tisuća tona katodnog bakra proizvodi se godišnje u sadašnjim pogonima kompanije Zijin Bor Copper u Srbiji

U planu je rekonstrukcija pogona za pripremu šarže, izgradnja novog sustava za parno sušenje kapaciteta 82 t/h koji će biti smješten južno od postojećeg sustava za parno sušenje, rekonstrukcija glavnog objekta topionice, zamjena dva postojeća konvertora koji nisu u funkciji s dva nova većeg kapaciteta.

Također, planirano je i u postrojenju za anodnu rafinaciju izgraditi dvije nove peći s odgovarajućim sustavom za plinove i instalirati novi vodom hlađeni lijevni kotač umesto postojećih, te obnova prostora za sporo hlađenje šljake, kao i izgradnja novog sustava za pročišćavanje otpadnih plinova konvertora.

Kako se navodi, gradit će se i novi sustav za odvođenje plinova i uređaj za odsumporavanje, tvornica sumporne kiseline, postrojenje za tretman otpadnih voda, kao i novi pogon elektrolize. Idejnim rješenjem predviđena je i izgradnja novog postrojenja za flotaciju šljake, laboratorija i nove trafo stanice.

Komentirajte prvi

New Report

Close