Žičara od Kotora do Lovćena isplatit će se za pet godina

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2020. u 22:00
Za žičaru predviđeno je ukupno 19 stupova na zemljištu većinom u državnom vlasništvu/SHUTTERSTOCK

Ukupno trajanje koncesije predviđeno je na 30 godina, od čega bi izgradnja trajala godinu dana, dok bi korisnik koncesije ubirao prihode od žičare sljedećih 29 godina.

Vlada Crne Gore donijela je novi Koncesijski akt za žičaru Kotor -Lovćen, u kojem se navodi da je realizacija tog projekta, na temelju 30-godišnje koncesije, a vrijednog 18 milijuna eura, ekonomski opravdana. Za izgradnju žičare ranije su zanimanje pokazivale tvrtke Novi Volvox, Zetagradnja, kao i poznata kompanija Leitner, ali nisu poslali konkretnu ponudu.

Donošenje dopunjenog Koncesijskog akta znak je da će vlada ubrzo raspisati novi natječaj za gradnju žičare, iako je nekoliko pokušaja prethodnih godina bilo bezuspješno. Prema Koncesijskom aktu, vlada se pouzda u turiste koji u Crnu goru dolaze kruzerima da će biti sigurni putnici te panoramske žičare, pišu Dnevne novine. Navodi se da su prošle godine u kotorsku luku uplovila 462 kruzera sa 615.215 putnika.

Ukupan broj jahti u Luci Kotor u tom razdoblju bio je 3961, a na jahtama je zabilježeno 22.586 putnika. Usto, dubrovačko područje imalo je oko dva milijuna turista, od kojih je oko 250.000 posjetilo Kotor.

Predviđa se da će broj korisnika žičare na godišnjoj razini biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, s prihodima od 3,2 do 4,2 milijuna eura. Računica se temelji na povratnoj karti od 20 eura za strane turiste, dok bi za domaće iznosila 15 eura.

Ako je minimalna investicija u žičaru 18 milijuna eura, a najmanji godišnji prihod 3,2 milijuna eura, tada bi se projekt isplatio za manje od pet godina. Ukupno trajanje koncesije je 30 godina, od čega bi izgradnja trajala godinu dana, a korisnik bi ubirao prihode od žičare sljedećih 29 godina.

3,2

milijuna eura najmanji je planirani godišnji prihod buduće crnogorske panoramske žičare na pravcu od Kotora do planine Lovćen

Osim izravnog učinka na državni proračun kroz plaćanje koncesijske naknade, žičara će ostvariti i druge koristi, kao što su dodatni prihodi za Cetinje i NP Lovćen te lokalne tvrtke. Trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na rubnim dijelovima Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u cestovni tunel koji povezuje Kotor s Tivtom, a zatim vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Predviđeno je ukupno 19 stupova na zemljištu većinom u državnom vlasništvu, a za ono u privatnom vlasništvu, oko 6000 kvadrata, predviđeno je izvlaštenje. Koncesijska naknada plaćat će se ovisno o postotku ostvarene dobiti od funkcioniranja žičare i svih drugih dodatnih sadržaja koji su predmet koncesije.

Sredstva koja će biti iskazana kao dobit na kraju svake godine za vrijeme trajanja koncesije, ovisno o prihvaćenoj ponudi, dijelit će se između koncesionara i države.

Koncesionar mora imati iskustvo u izgradnji barem jedne žičare

Vlada Crne Gore je kao obvezan i eliminatorni uvjet na novom natječaju navela “iskustvo u izgradnji i opremanju sustava žičare”. Sudionik na natječaju ili član konzorcija mora imati iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sustava žičare koji je izgrađen u posljednjih pet godina. A kao dopunski uvjet koji nije eliminatoran, već donosi bodove, navodi se da sudionik natječaja mora imati iskustvo u upravljanju žičarama putem koncesije odnosno javno-privatnog partnerstva, u posljednjih pet godina, gdje su minimalni troškovi izgradnje bili 20 milijuna eura. Koncesija se odnosi na područje dugo 3,6 kilometara.

Komentirajte prvi

New Report

Close