Žičara od do vidikovca stajat će 10 milijuna eura i povezati dvije atraktivne lokacije

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2022. u 08:30
Dužina trase između polazne i završne postaje žičare bit će oko 1000 metara/Pixabay

Dužina između polazne i završne postaje žičare trebala bi biti nešto više od 1000 metara, a razlika u nadmorskoj visini oko 400 metara.

Izgradnja panoramske žičare od Igala do vidikovca Ilinice jedan je od više od 100 projekata koji su uvršteni u Strateški plan razvoja općine Herceg Novi za razdoblje do 2027. godine. Projekt izgradnje te žičare ušao je u kapitalni proračun Crne Gore za 2022. godinu, kao višegodišnji projekt.

Državnim proračunom za ovu godinu za tu svrhu planirano je 250.000 eura, a posao u vezi s tim projektom vodit će Uprava javnih radova, doznaje Radio Jadran u Općini Herceg Novi.

Plan je da natječaj bude raspisan po načelu “projektiraj – izgradi”, odnosno da sve aktivnosti na projektiranju i izgradnji objekta obavi kompanija koja će biti izabrana putem javnog nadmetanja, što omogućava sintezu građevinske tehnologije i projektnog rješenja od početka do kraja projekta. Ukupna vrijednost izgradnje žičare procijenjena je na oko 10 milijuna eura.

“Prema Studiji rješenja za izgradnju panoramske žičare, planirana trasa zadovoljava osnovne fizičke uvjete u pogledu pogodnosti terena za izgradnju, odsutnosti prepreka na trasi, fizičke pristupačnosti korisnicima i zadovoljavanja osnovnih tehničkih zahtjeva za izgradnju infrastrukture tog tipa.

Dužina između polazne i završne postaje žičare trebala bi biti nešto više od 1000 metara, a razlika u nadmorskoj visini oko 400 metara.

Planom utvrđena trasa panoramske žičare pruža mogućnost za unaprjeđenje korištenja postojećih javnih prostora u Igalu, selu Žvinje i Ilijinog brda koje povezuje”, navodi se u odgovorima dostavljenim Radio Jadranu.

Projektom bi bila poboljšana turistička ponuda u Herceg Novom, jer bi velikom broju turista i izletnika bila pružena mogućnost da se iz jedinstvene pespektive, s jednog od najljepših vidikovaca u tom kraju, na atraktivan način upoznaju s ljepotom Bokokotorskog zaljeva i samog grada.

U prosincu je s kompanijom Leitner potpisan ugovor o izgradnji žičara koja će spajati dvije značajne lokacije u Crnoj Gori, Kotor koji je pod zaštitom UNESCO-a i NP Lovćen u čijem je središtu Njegošev mauzolej.

Komentirajte prvi

New Report

Close