Željeznice R. Srpske postaju holding, u 2023. očekuju rekorde

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2023. u 22:00
Novi ugovori u 2023. trebali bi upogoniti sve kapacitete Željeznica Republike Srpske/PD

Kompanija koja je u procesu restrukturiranja i zapošljava 1963 radnika trebala bi se podijeliti na tri poduzeća – prijevoz putnica, cargo i infrastrukturu.

Od 2024. godine Željeznice Republike Srpske poslovat će kao holding s tri ovisna poduzeća – za prijevoz putnika, tereta i infrastrukturu, najavljeno je na godišnjoj konferenciji za novinare. Slađan Jović, vršitelj dužnosti generalnog direktora kompanije, očekuje do tada rekordne rezultate u ovoj godini kad su u pitanju ugovoreni poslovi.

Prijevoz ugljena
Novi ugovori za prijevoz roba u 2023. koje su Željeznice RS sklopile trebali bi upogoniti sve kapacitete u ovom poduzeću koje je u procesu restrukturiranja i zapošljava 1963 radnika, pišu Nezavisne novine.

”Za potrebe Elektroprivrede Srbije planiramo za samo četiri mjeseca prevesti oko 400.000 tona ugljena na potezu iz Ploča prema Zvorniku, kroz teritoriju RS. Zatim će se za Elektroprivredu Slovenije otpremiti oko 300.000 tona ugljena iz Prijedora. To je već ugovoreno i oko 10. veljače trebao bi započeti prijevoz.

Svakodnevno imamo već ugovoren prijevoz ugljena iz Prijedora ponovo za Elektroprivredu Srbije koji prometuje na potezu od Prijedora ka Zvorniku i granici sa Srbijom. U srijedu smo produžili ugovor s Mittalom po kojem će se ove godine prevesti između 1,5 i 1,6 milijuna tona ugljena za potrebe Željezare u Zenici, na potezu Prijedor – Zenica”, izjavio je Jović.

Više od 7,5 milijuna KM
Željeznice žive od prijevoza roba, navodi Željko Radić, v. d. izvršnog direktora poslova operacija, pa su u 2022. prugama protutnjali vagoni natovareni s gotovo 4,8 milijuna tona, te je godina završena s prihodom od 39,6 milijuna KM.

”Promatramo li naš operativni rezultat, možemo reći da su ŽRS ostvarile veći prihod za 7,5 milijuna KM. Zašto je ključna 2022.? Poslovi operacija kao i kompletne Željeznice su u 2021. primijenile novu sistematizaciju, te smo ove brojke prevezenih i rezultate ostvarili sa smanjenim brojem izvršitelja, tako da smo u procesu rješavanja neadekvatne strukture i svih elemenata pokušali maksimalno upogoniti kapacitete”, kazao je Radić.

Komentirajte prvi

New Report

Close