Zbog usporenog carinjenja BiH izvoznici najavljuju pad proizvodnje i otkaze

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2022. u 22:00
BiH prijevoznici u cestovnom teretnom prometu već 12 godina ukazuju na složene postupke/Shutterstock

Novi Zakon o carinskoj politici omogućava da neki od trgovinskih ili službenih dokumenata, u koje spada i faktura, mogu zamijeniti carinsku deklaraciju, ali je odlukom Vijeća ministara to spriječeno.

Izvozno orijentirani poduzetnici u BiH suočavaju se s carinskim postupcima koji im štete. Upozoravaju na mogućnost smanjenja broja radnih mjesta, a inicijativa za izmjenu odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH već je upućena Vijeću ministara.

Novi Zakon o carinskoj politici u BiH stupio je na snagu te omogućava da neki od trgovinskih ili službenih dokumenata, u koje spada i faktura, mogu zamijeniti carinsku deklaraciju, dok se odlukom o provođenju zakona, koju je donijelo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje BiH, mijenja navedena zakonska odredba te se propisuje da se ne može koristiti trgovinski ili službeni dokument kao pojednostavljena carinska deklaracija.

Ugrožen Tuzlanski kanton
Također, novom odlukom izvoz će se moći obavljati samo tijekom radnog vremena carinskih ispostava, što vrijeme izvoza i prometa roba skraćuje sa 24 sata tijekom sedam dana u tjednu, na 10 sati tijekom šest dana u tjednu.

Prema riječima sugovornika portala Klix.ba, takav postupak šteti poduzetnicima u cijeloj BiH, posebno Tuzlanskom kantonu (TK), u kojem su kompanije uglavnom izvozno orijentirane.

Zbog toga je tuzlanska Kantonalna vlada, u skladu s ranijim dogovorima s predstavnicima izvozno orijentiranih kompanija, prihvatila inicijativu Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona za izmjenu odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

Od nadležnih državnih tijela vlada TK-a je zatražila da se odluka o provođenju Zakona o carinskoj politici uskladi s odredbama Zakona o carinskoj politici u BiH, odnosno da se zadrži pojednostavljeni postupak carinjenja po fakturi, koji se trenutačno primjenjuje.

U protivnom, na pomolu su brojni negativni učinci, među kojima je smanjenje javnih prihoda i broja zaposlenih osoba, posebno u metaloprerađivačkoj i kemijskoj industriji po kojima je i poznat Tuzlanski kanton.

“Proizvodna djelatnost u Tuzlanskom kantonu više je od 90 posto izvozno orijentirana. To su tvrtke koje imaju zaključene ugovore s kupcima iz Europe”, rekao je za Klix.ba Edin Duraković, ministar gospodarstva TK-a.

On navodi da su u Tuzlanskom kantonu tvrtke svoju proizvodnju organizirale kroz rad u tri smjene.

“Prema tome, sve proizvode koje proizvedu u drugom dijelu druge te u trećoj smjeni ne mogu odmah izvesti, već dolazi do tzv. uskog grla. Primjenom odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH, proizvodnja bi se smanjila za 30 do 40 posto”, istaknuo je Duraković.

Traže pojednostavljenje
Inicijativu su podržale tri velike kompanije iz Tuzlanskog kantona, među kojima je i Sisecam Soda iz Lukavca, tuzlanska Solana i Rudnik soli te kompanija Širbegović iz Gračanice.

“Oni su već najavili da bi morali smanjiti proizvodnju, što bi dovelo do smanjenja prihoda te mogućeg otpuštanja radnika”, dodao je Duraković.

Inače, BiH prijevoznici u cestovnom teretnom prometu već 12 godina ukazuju na složene postupke koji su povezani uz prijelaz granice, izvoz ili uvoz robe, a zbog kojih na graničnim prijelazima čekaju po dan ili dva.

Komentirajte prvi

New Report

Close