Zbog Rio Tinta mijenjaju trasu pruge Valjevo – Loznica

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Iako još nema dozvolu za otvaranje rudnika litija rudarska kompanija zatražila je promjenu željezničke infrastrukture.

Da Rio Tinto može mijenjati državne odluke i potiskivati zainteresirane investitore potvrđuje primjer pruge Valjevo – Loznica, čija će trasa zbog potreba te kompanije biti promijenjena u odnosu na prvobitno utvrđenu, zbog čega će prometni institut CIP napraviti novi projekt, i to na zahtjev rudarske kompanije.

Takvo ponašanje je čudno jer Rio Tinto još nema niti jedan dokument da će njihov projekt Jadar dobiti dozvolu za otvaranje rudnika litija.

Još čudnije je što je država dopustila da se na putu izgradnje pruge, koja je gotovo bila dogovorena s kineskom kompanijom CCECC (China Civil Engineering and Construction Company), ispriječi litij čija eksploatacija još nije počela, piše Blic.

Naime, u siječnju 2020. srpsko Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture potvrdilo je da se planirana izgradnja pruge Valjevo – Loznice odgađa jer je potrebno promijeniti trasu zbog buduće eksploatacije rude jadarit otkrivene na tom području.

U prosincu 2019. još se razgovaralo s CCECC-om o nastavku gradnje pruge Valjevo – Loznica. No vrlo brzo se pokazalo da Kinezi neće graditi tu prometnicu, i to zbog interesa druge kompanije.

Gradilišta pruge Valjevo – Loznica zatvoreno je još 1999. u vrijeme NATO-ovog bombardiranja, a ta željeznička dionica, zamišljena kao najkraća veza između Srbije i BiH, ima povijest gradnje dužu od 100 godina.

Inače, pruga Valjevo – Loznica dugačka je 68,1 kilometar, a na trasi ima 19 tunela ukupne dužine 9759 metara. Tu je i 69 mostova, od kojih je 57 željezničkih i 15 cestovnih. Potpuno je završeno tek oko 300 metara pruge od stanice Valjevska Kamenica do ulaza u tunel Trifković.

Prema prvom projektu, pruga je projektirana za brzine vlakova od 120 kilometara na sat. Proračunska vrijednost radova bila je 250 milijuna dolara, a dosad je u gradnju uloženo oko 50 milijuna dolara .

Komentirajte prvi

New Report

Close