Bojkot benzinskih postaja zbog nekontroliranog rasta cijena goriva naišao na dodatnu podršku

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2022. u 07:36
Bojkot benzinskih postaja kojeg su najavili građani na društvenim mrežama zbog nekontroliranog rasta cijena goriva podržat će i prijevoznici/I. Šoban/PIXSELL

Na društvenim mrežama u BiH prethodnih dana širio se poziv građanima da 25. i 26. lipnja ne uzimaju gorivo na benzinskim postajama i na taj način ukažu na neprihvatljiv rast cijena.

Bojkot benzinskih postaja u BiH kojeg su najavili građani na društvenim mrežama zbog nekontroliranog rasta cijena goriva podržat će i prijevoznici, koji planiraju sljedećeg vikenda obustaviti rad zbog visokih cijena.

Na društvenim mrežama prethodnih dana širio se poziv građanima da 25. i 26. lipnja ne uzimaju gorivo na benzinskim postajama i na taj način ukažu na neprihvatljiv rast cijena, piše Glas Srpske.

“Razgovarali smo s predstavnicima regija u RS i najvjerojatnije ćemo obustaviti rad na deset dana. Nitko u tom razdoblju neće ići po robu i točiti gorivo. Taj potez bio bi dramatičniji nego da izađemo na ceste i da se vozimo u kamionima i na taj način samo trošimo skupo gorivo”, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport RS.

On očekuje da će se nadležni tada barem zapitati što se događa.

“Pokušavamo razgovarati i s kolegama iz FBiH koji izgledaju raspoloženi da nam se pridruže. Jednostavno ćemo deset dana svi u BiH parkirati kamione. Nadam se da će nam se pridružiti i građani”, objasnio je Grbić, dodajući da svi u susjednim zemljama imaju isti problem, ali one su uvele ograničenja cijena, suspendirale trošarine.

“Slovenija na 1000 litara potrošenog goriva vraća 70 eura. Kod nas nema ništa. Osim što nam naftaši svakodnevno dižu cijene, koje nikad nisu bile veće. Još gore je što će i dalje rasti, a vlast samo šuti”, rekao je Grbić.

Cijene goriva na benzinskim postajama u RS rastu od početka godine, pa na pojedinim mjestima litra stoji 3,75 maraka. Međutim, naftaši najavljuju daljnji rast cijena.

Prema njihovim prognozama, litra će uskoro stajati četiri marke, i više, što ovisi o ulaznim cijenama.

BiH je u veljači najavila ukidanje trošarina na naftu i naftne derivate. Taj zakon prošao je u prvom čitanju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali više ga nitko i ne spominje, iako bi gorivo bilo jeftinije od 30 do 40 feninga po litri.

Komentirajte prvi

New Report

Close