Zbog poskupljenja čelika upitan rad metalskog sektora u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2022. u 22:00
Trenutačno je u metalskom sektoru RS sve neizvjesno, od poslovanja, narudžbi, plasmana proizvoda do radnih mjesta/Shutterstock

Najveća čeličana u Ukrajini uništena je i tvrtke imaju problema s osiguranjem sirovine jer je ta zemlja do početka rata bila jedan od najvećih opskrbljivača.

Kompanije u Republici Srpskoj koje posluju u metalskom sektoru suočavaju se s velikim poskupljenjem čelika i drugog repromaterijala, zbog čega su i proizvodnja i plasman pod upitnikom. Kažu to sugovornici Glasa Srpske ističući da je ova godina najteža za poslovanje.

Slobodan Golub, direktor i vlasnik tvrtke Metalac MBM iz Dervente, rekao je da je sve neizvjesno, od poslovanja, narudžbi, plasmana proizvoda do radnih mjesta.

Ima i otkazivanja ugovora
“Dobili smo cjenovnike za repromaterijal za svibanj i cijene se kreću oko 1500 eura po toni, što je za oko 500 eura više. Kada podignemo cijenu našeg proizvoda, pitanje je hoće ga li kupci željeti kupiti”, objasnio je Golub. Njegova tvrtka izvozi 97% svojih proizvoda.

“Upitno je hoće li uopće biti potražnje za robom. Zalihe za ožujak i dio travnja imamo, a što će biti poslije toga, kako ćemo nabavljati i plaćati sirovinu i hoćemo li moći prodati robu, sve je neizvjesno”, rekao je Golub.

On je dodao da se više od 60% proizvoda Metalaca vruće cinča i istaknuo da i cinčaonice najavljuju veliko poskupljenje. Zbog svih navedenih problema, dodao je Golub, i radna mjesta su ugrožena.

“Najveća ukrajinska čeličana je uništena i bit ćemo u velikim problemima za osiguranje sirovine jer Ukrajina je do izbijanja rata bila jedan od najvećih opskrbljivača. Naslonjeni smo na Smederevo, ali su i oni dobar dio čelika u ingotima uvozili iz Ukrajine”, rekao je Golub.

On upozorava da će ako ne bude posla tvrtke preživjeti mjesec, dva, a sve poslije toga je upitno. Dalibor Džombić, direktor tvrtke Vineks-M iz Čelinca, ističe da su bakar i mesing prilično poskupjeli te da je veliki problem nabava čelika.

85

posto više željeza i čelika prošle godine izvezeno je iz BiH

“Pokušavamo povećati cijene proizvoda, ali to teško ide. U rujnu prošle godine podigli smo cijene za oko 15%, a početkom ovog mjeseca za još 10%. Ima otkazivanja ugovora, međutim i ti partneri koji otkažu nakon nekoliko dana zovu i traže proizvod jer nemaju izbora, nemaju ga gdje drugo kupiti”, rekao je Džombić.

Problemi ne zaobilaze ni tvrtku Metal System iz Doboja, koja se bavi plastificiranjem metala. “Boje su poskupjele za oko 50%, a i svemu ostalom porasle su cijene. Od izbijanja krize u Ukrajini narudžbe su malo stale”, rekao je Nebojša Pejić, vlasnik tvrtke koja proizvodi i PVC i aluminijsku stolariju.

Vanjskotrgovinska razmjena metalske industrije u BiH povećana je prošle godine, a ukupan izvoz iznosio je 5,9 mlrd. KM (oko 3 mlrd. eura), što je za 1,9 mlrd. KM ili 49% više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Analiza Vanjskotrgovinske komore BiH pokazala je da je povećan i uvoz u tom sektoru, koji je iznosio 7,9 mlrd. KM, što je povećanje od 2,1 mlrd. KM ili 36%.

Najviše izvoze u Srbiju
U ukupnoj robnoj razmjeni metalskog sektora prednjači izvoz i uvoz željeza i čelika, kao i elektroindustrije i autoindustrije, objavio je portal Capital.ba.

Kada je riječ o željezu i čeliku, izvoz je prošle godine iznosio je 849 mil. KM, što je povećanje od 390 mil. KM ili 85%. Najviše se izvozilo u Srbiju, Rumunjsku, Tursku, Hrvatsku i Sloveniju.

Taj sektor bilježi uvoz vrijedan 973 mil. KM, što je povećanje od 418 mil. KM ili 75%. Najviše se uvozilo iz Italije, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Komentirajte prvi

New Report

Close