Zbog pada potražnje na tržištu automobila kreću s otpuštanjem zaposlenika

Autor: Poslovni dnevnik , 29. veljača 2020. u 10:12
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kako objašnjava Marjan Trobiš, to ne znači da će svi oni biti otpušteni, jer će mnogi radnici biti preseljeni na druga radna mjesta u proizvodnji.

Pad potražnje na tržištu automobila utjecat će i na Boxmark iz Kidričeva, a restrukturiranje zahtijeva smanjenje broja zaposlenih, piše Večer.

Prije mjesec dana najavljeno otpuštanje radnika u slovenskom Boxmark Leatheru trebalo bi se dogoditi sljedećih dana. Očekuje se da će prvi radnici biti otpušteni danas. U Boxmarku su zbog promjenjivih tržišnih uvjeta pripremili program restrukturiranja koji uključuje čak 900 zaposlenika, a kompanija trenutno zapošljava 1450 radnika, većinom žena.

Međutim, kako objašnjava Marjan Trobiš, direktor Boxmarka, to ne znači da će svi oni biti otpušteni, jer će mnogi radnici biti preseljeni na druga radna mjesta u proizvodnji.

Kompanije se, kako je Trobiš objasnio prije nekoliko tjedana, usmjerava na nove tehnologije za koje je potrebno manje radne snage. Istodobno, kompanija se planira restrukturirati uvođenjem promjena u radne procese, a sve to ovisi i o dogovorima s kupcima presvlaka za autosjedala proizvedenih u Boxmarku.

Prema Boxmarkovim prognozama, očekuje se da će potražnja za njima i dalje padati, zbog čega su i poduzeti koraci prema restrukturiranju. Prema tvrdnjama iz Boxmarka, prvi koji će dobiti otkaz su zaposlenici kojima je ostalo nekoliko mjeseci ili godina do umirovljenja, te manje produktivni radnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close