Jedan grad ograničio je radno vrijeme trgovina nedjeljom do 12 sati

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2022. u 09:16
Zbog zabrane rada nedjeljom sve više trgovačkih lanaca registrira se za rad od 24 sata/E. Elveđi/PIXSELL

Jedna od mogućnosti, kako ističu bijeljinski poduzetnici, možda bi bila i skraćivanje radnog vremena nedjeljom.

Područna privredna komora u Bijeljini zatražila je od vlasti u tom gradu da ukinu ili izmijene Odluku o neradnoj nedjelji, jer podaci do kojih su došli govore da je promet u maloprodaji pao 10 posto, isto kao i broj radnika u toj djelatnosti.

“Možda su mogući neki drugi modeli, jer je Bijeljina specifična zbog velikog broja turista, etno-sela Stanišići, velikog broja trgovačkih centara itd. Naša sugestija je da se o neradnoj nedjelji otvori rasprava, jer imamo informacije od poduzetnika da su pogođeni tom odlukom”, rekao je za Nezavisne novine Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina.

Jedna od mogućnosti, kako ističu bijeljinski poduzetnici, možda bi bila i skraćivanje radnog vremena nedjeljom kao u Zvorniku, koji je ograničio radno vrijeme trgovina nedjeljom do 12 sati.

“Svi populistički razmišljaju, nešto kao štite radnike itd. ali postoji Zakon o radu koji je sve propisao”, dodao je Savić.

Prema ranijim iskustvima poduzetnika u Bijeljini, odluka o neradnoj nedjelji i više je nego loša, i to prije svega jer su mnoge stvari nedorečene. Na primjer, benzinske postaje mogu raditi, ali ne mogu prodavati robu široke potrošnje, dok male obiteljske trgovine, koje ne zapošljavaju dodatnu radnu snagu, ne smiju raditi, a često nedjeljom imaju najviše prometa.

Zbog zabrane rada nedjeljom sve više trgovačkih lanaca registrira se za rad od 24 sata, međutim u tom slučaju najviše ispaštaju upravo radnici, kojima se uvodi i treća smjena.

Iako vlasti u Bijeljini tvrde da procjene o padu prometa nisu točne, ističući da to pokazuju i podaci o obračunatom PDV-u, poduzetnici kažu da to nije mjerilo jer prihodi od PDV-a rastu svugdje, ne samo u Bijeljini.

“Prihodi od PDV-a posljedica su visoke inflacije i masovnih poskupljenja svih roba i usluga i to nije pokazatelj”, izjavio je Savić, dodajući da već postoje informacije o rastu prometa u većim općinama koje graniče s Bijeljinom, posebno nedjeljom.

Komentirajte prvi

New Report

Close