Zbog lošeg poslovanja uskoro smjene voditelja u Šumama RS

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2022. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Pod povećalom su vodeći ljudi organizacijskih jedinica kompanije koje su lani imale gubitak ili premalu dobit.

Šume RS osnovale su povjerenstvo koje je počelo kontrolu 30 organizacijskih jedinica tog javnog poduzeća, a voditelji koji ne navedu opravdani razlog za iskazani gubitak ili manju dobit od očekivane u prošloj godini ostat će bez položaja.

Glas Srpske ranije je objavio da su Šume RS prošlu godinu završile s dobiti od samo 44.991 marku (oko 23.000 eura), te da je devet organizacijskih jedinica poslovalo s gubitkom.

Očekuju bolji rezultat
Najveći minus iskazao je Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju iz Doboja i to milijun maraka (oko 511.000 eura). Na drugom mjestu je Šumsko gospodarstvo Zelengora iz Kalinovnika, s gubitkom od 990.000 KM, a na trećem Čemernica iz Kneževa, koja je zabilježila minus veći od 500.000 KM.

Slaven Gojković, direktor Šuma RS, rekao je Glasu Srpske da su pod povećalom posebno one poslovne jedinice koje su iskazale gubitak u poslovanju ili dobit manju od očekivane.

”Dobili smo i izvještaj neovisnog revizora i radit ćemo najviše na temelju toga. Krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca mogli bi imati neke rezultate o tome tko je neopravdano, a tko opravdano imao gubitke u poslovanju.

Neće samo šumska gospodarstva koja su poslovala s minusom biti predmet kontrola, već i ostali. Oni voditelji za koje se utvrdi da su odgovorni za loše poslovanje snosit će odgovornost”, objasnio je Gojković. Prema njegovim riječima, povjerenstvo će utvrditi ima li onih šumskih gospodarstava koja su poslovala s minusom iz opravdanih razloga.

511.000

eura lanjski je gubitak Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju koji djeluje u sastavu Šuma RS

”Imamo i onih gospodarstava koja su godinu završila s malom dobiti, a taj rezultat nije opravdan i trebao bi biti mnogo bolji s takvom kvalitetom šuma. I njih će povjerenstvo kontrolirati”, rekao je Gojković. Kada je riječ o poslovanju ove godine, Gojković je istaknuo da bi Šume RS trebale na kraju 2022. godine imati bolji rezultat.

”Razmatrali smo izvještaj za prva tri mjeseca. On je bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, sve će ovisiti o proizvodnji, odnosno o tome koliko ćemo do kraja godine uspjeti posjeći i realizirati”, naveo je Gojković i podsjetio da je plan proizvodnje prošle godine zabilježio podbačaj od 13 posto, što je pad financijskog prihoda za 26 milijuna maraka.

Gojković je dodao da su početkom godine poduzeli korake prema rješavanju pitanja stimulacije izvođača radova koji sijeku i izvoze šumu, kako bi proizvodnju podigli na višu razinu.

”Međutim, sva ova događanja u svijetu dovela su do rasta cijena energenata, ali i svega ostalog, što je pokvarilo naše planove. Ali nadamo se da će biti bolje i da ćemo nastaviti ovim tempom”, izjavio je Gojković.

Prodaja porasla 7,6%
Šume RS prošlog su tjedna imenovale i novog direktora šumskog gospodarstva Jahorina iz Pala.

”Direktor koji je upravljao tim šumskim gospodarstvom ispunio je uvjete za mirovinu i na njegovo mjesto postavljen je Nemanja Milinković, dosadašnji tehnički direktor tog gospodarstva”, rekao je Gojković.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prva tri mjeseca ove godine u RS je proizvedeno 357.842 kubičnih metara raznih šumskih sortimenata, što je za 5,1 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. U proizvodnji su prednjačili trupci četinjača i ogrjevno drvo.

Kada je riječ o prodaji, u prvom tromjesečju ukupno je prodano 316.916 kubičnih metara šumskih sortimenata, što je za 7,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close