Zbog korona krize sve više radnika u Republici Srpskoj na minimalcu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2020. u 22:00
Sindikati upozoravaju da sve više radnika prima plaću na crno/SUTTERSTOCK

Još u travnju ove godine je plaću manju od minimalne primilo oko 17.000 zaposlenih u Republici Srpskoj.

Epidemija virusa korona utjecala je na povećanje broja radnika koji primaju minimalnu plaću u Republici Srpskoj od 520 konvertibilnih maraka (oko 266 eura). Takvih trenutno ima 33.529 što je skoro duplo više od kad je povećan prag najniže plaće, pokazuje izvješće RTV BN.

Vlada Srpske je krajem prošle godine povećala najnižu plaću sa 450 na 520 konvertibilnih maraka. Tada su poslodavci upozoravali kako to neće značajno pomoći i da će doći do povećanja broja radnika na minimalcu, što se i desilo najvećim dijelom zbog epidemije korona virusa, navodi se prilogu ove tv kuće, a prenosi Indikator.ba.

Upravo zato poslovna zajednica očekuje od vlade da nastavi pomagati gospodarstvu jer su napori poslodavaca da se održe u poslu već pri kraju. Saša Trivić, predjednik Unije udruženja poslodavaca RS, izjavio je kako udruženje pokušava predložiti neka rešenja koja odgovaraju financijskim mogućnostima vlade, za koje, kaže, znaju kako nisu velika, te da vladu neminovno očekuju povećani troškovi na Zavodu za zapošljavanje.

“Ono što mi očekujemo da projekt koji je Zavod vodio po pitanju zapošljavanja pređe iz socijale u realnu podršku poslodavcima kako bi što prije smanjili broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje”, izjavio je Trivić. Poslovna zajednica još uvijek se oporavlja, sačuvana su pojedina radna mjesta ali će nažalost, tvrde poslodavci, biti dodatnih otpuštanja radnika u određenim sektorima.

Pretpostavke su kako će hotelijeri biti prvi u nizu otkaza jer rade sa minimalnim kapacitetom. “Mislim da ugostiteljstvo trenutno radi na 50 do60 posto kapaciteta, što je značajan pad. Kafići su bolji, ali i tu se mogu očekivati problemi sa otpuštanjem radnika. Promet je na udaru otkaza jer ne radi međunarodni transport putnika, a i međugradski je u lošem stanju. Cijeli taj sektor čeka šta će se desiti u rujnu, odnosno hoće li prevoziti djecu u školu ili ne”, ističe Trivić.

Zadnji podaci o isplaćenim minimalnim plaćama odnose se na travanj, kada je plaću manju od minimalne primilo oko 17.000 zaposlenih.

Ipak, rijetko tko prima samo minimalac zato što većina radnika dobije drugi dio plaće na ruke. To je dugogodišnji problem koji je neophodno riješiti, kažu u Sindikatu, a navodi se u tv prilogu.

Komentirajte prvi

New Report

Close