Zbog boljih veza s Europom znatno veći broj putnika na banjalučkom aerodromu

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2022. u 22:00
Još 2019. na tuzlanskom aerodromu zabilježeno je 593.050 putnika, a na banjalučkom 149.996, dok je razlika sada daleko manja/Shutterstock

Sa 44.637 putnika, koliko ih je u srpnju zabilježeno u Banjoj Luci, ta zračna luka približava
se konkurenciji u Tuzli, iz koje je u istom mjesecu poletjelo ili sletjelo 50.027 osoba.

Sa 44.637 putnika, koliko ih je u srpnju zabilježeno na banjalučkom aerodromu Mahovljani, ta zračna luka približava se konkurenciju u Tuzli, iz koje je u istom mjesecu poletjelo ili sletjelo 50.027 osoba.

Prema službenim podacima, razlika između dva BiH aerodroma u prvih šest mjeseci bila je daleko manja nego ranijih godina. Tako je 2019. godine na tuzlanskom aerodromu zabilježeno 593.050 putnika, a na banjalučkom 149.996, pišu Nezavisne novine.

Potrebna su ulaganja
Godinu kasnije blokade izazvane koronavirusom smanjile su promet na svim aerodromima u BiH, pa tako i na ova dva, te je zabilježeno 228.899 putnika na tuzlanskom, a 43.904 na banjalučkom. Prošle godine došlo je do postupne stabilizacije, i u Tuzli je bilo 306.047 putnika, a u Banjoj Luci 139.886, dok se 2022. razlika dodatno smanjila.

Najveći promet bilježi sarajevski aerodrom, a najmanji mostarski. Banjalučanin Srđan Danilović bio je pozitivno iznenađen kada je nedavno s Mahovljana ispraćao sestru, koja je letjela za Basel. “Toliko ljudi u Mahovljanima nisam ranije vidio. Prostorija gdje se nalaze šalteri bila je doslovno puna.

U aerodromskoj zgradi i oko nje, po slobodnoj procjeni, bilo je nekoliko stotina ljudi. Ispred šaltera, te mjesta gdje se obavljaju granične provjere, stvorili su se dugi redovi”, objašnjava Danilović. Dodaje kako se nada da će Banja Luka biti povezana sa što više europskih gradova.

“Mislim da je već sada vrijeme da se misli na ulaganja u aerodrom, odnosno da se kapaciteti proširuju. Ako se razmišlja o dodatnom povećanju broja letova i putnika, to će biti nužno”, rekao je Danilović. U Turističkoj organizaciji Banja Luka zadovoljni su razvojem situacije s povećanim brojem putnika na banjalučkom aerodromu.

“Mi smo desetljećima bili oslonjeni na regionalno tržište, gdje spadaju Srbija, Hrvatska i Slovenija, a koje i sada čini više od 60 posto turističkih dolazaka. Očekujemo da će letovi koji su uspostavljeni s aerodroma utjecati na porast broja gostiju i iz drugih zemalja, prije svega zapadnoeuropskih”, kaže Mladen Šukalo, samostalni stručni suradnik u Turističkoj organizaciji Banja Luka.

Normalizacija prometa
On dodaje da na njihov info-centar stalno stižu gosti koji koriste banjalučki aerodrom za dolazak u grad. “Nadamo se da će broj destinacija s kojima smo povezani preko banjalučkog aerodroma biti sve veći”, ističe Šukalo.

Uz napomenu da je 2021. zbog pandemije promet normaliziran tek od lipnja, iz Aerodroma Republike Srpske ističu da su u prvih sedam mjeseci te godine imali 40.727 putnika.

“U prvih sedam mjeseci 2022. zabilježili smo 171.235 putnika”, navode iz Aerodroma Republike Srpske.

Iz Banja Luke je trenutačno, najčešće zrakoplovima niskotarifnih kompanija Wizz Air i Ryanair, moguće letjeti za Bruxelles, Göteborg, Memmingen, Beč, Milano, Stockholm, Nürnberg, Dortmund, Basel, Malmö, Hamburg, Hurgadu i Antalyu

Komentirajte prvi

New Report

Close