Velika potraživanja jedne obitelji mogla bi ugroziti popularno skijalište

Autor: Poslovni dnevnik , 07. rujan 2021. u 06:56
Foto: Shutterstock

Obitelj Teskeredžić zahtijeva da im vlasnici kuća za odmor plate naknadu za gradnju, a od nadležnih tijela zatražit će da se izmjesti sva skijaška oprema.

Obitelj Teskeredžić zatražila je od vlasnika objekata koji su izgrađeni na planini Vlašić, desetak kilometara od Travnika (BiH), da im isplate naknadu za zemljište na kojem su izgrađene vikendice. Riječ je o više od 20 hektara zemljišta gdje se gradilo u proteklih nekoliko desetljeća, piše Radio Slobodna Europa.

Zemljište obitelji Teskeredžić nacionalizirano je u vrijeme bivše Jugoslavije, odnosno bilo je u suvlasništvu te obitelji i Općine Travnik. Teskeredžićima je vraćeno 2009. godine sudskim rješenjima, kada je obavljena dioba tako da je utvrđena granica vlasništva između Općine i te obitelji.

Odvjetnik Harun Lozo, pravni zastupnik desetak članova obitelji Teskeredžić, koji danas većinom žive u inozemstvu, kaže da je unatoč sudskoj odluci Općina nastavila izdavati urbanističku suglasnost.

“Na temelju toga su fizičke osobe gradile vikendice koje nisu mogle biti u potpunosti legalizirane jer nisu bili riješeni imovinski odnosi”, kaže Lozo. Prema procjeni općinske vlasti, riječ je o nekoliko tisuća objekata.

Vlašić svake godine posjećuju tisuće gostiju, kako iz BiH, tako i iz zemalja regije, te arapskih zemalja. Prema procjenama Turističke zajednice, Vlašić godišnje ostvari i do 250.000 noćenja.

No većina je nezabilježena, te je prošle zimske sezone prijavljeno tek 30.000 noćenja. Hoteli raspolažu sa 2000 kreveta, dok vikendice imaju kapacitet od 11.000 kreveta.

Pristaju na tržišnu cijenu

Na parcelama u vlasništvu obitelji Teskeredžić nalazi se dio glavne skijaške staze, te skijaška vučnica kojim upravlja tvrtka u privatnom vlasništvu.

Lozo tvrdi da dosad nije bilo napretka u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, te najavljuje mogućnost upućivanje zahtjeva nadležnim tijelima za zabranu skijaških vučnica.

“Tražit ćemo da se izmjesti oprema, vučnice i sve ostalo do rješavanja imovinskih odnosa. Ne želimo ukidati skijanje, već da se to obavlja u skladu sa zakonom”, kaže Lozo.

2000

kreveta na raspolaganju je gostima u hotelima na Vlašiću

On dodaje i da Teskeredžići pristaju na tržišnu cijenu i obročnu otplatu. “Takva situacija traje duže od deset godina i to se toleriralo jer je to pitanje općeg interesa”, kaže Lozo.

Skijalištima Babanovac i Markovac na Vlašiću upravlja tvrtka Ozon iz Travnika. U toj tvrtki ističu da su podnijeli zahtjev za obnovu koncesije i da se pripremaju za predstojeću skijašku sezonu. Goran Šarić, direktor Ozona, kaže kako je usredotočen na dugoročne planove za modernizaciju skijališta i proširivanje staza.

“Pripremamo se za proširenje skijališta na dvije lokacije i rješavamo imovinsko-pravne odnose. Već smo završili projekte i dovezli instalacije koje smo platili oko 3,5 milijuna maraka (oko 1,7 mil. eura), tako da očekujemo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i da se kilometri staza konačno povećaju. Vlašić je destinacija sa 60 pravnih subjekata i više od 1300 zaposlenih”, rekao je Šarić.

Moguće i rušenje objekata

Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, Ministarstvo gospodarstva Srednjobosanskog kantona donijelo je početkom srpnja zaključak o obustavi postupka obnove koncesije za korištenje i održavanje skijališta Babanovac i Markovac.

No kantonalni ministar Nisvet Hrnjić kaže da je taj zaključak poništila Komisija za drugostupanjsko upravno rješavanje i da će postupak dodjele koncesije biti ponovljen.

Na pitanje na koji način će biti riješeno pitanje zemljišta na kojem se nalaze skijaške vučnice, Hrnjić je rekao da se nada kako će obje strane pokazati zrelost da bi došlo do kompromisa.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi i tisuće bespravno izgrađenih objekata desetljećima blokiraju turistički razvoj na planini Vlašić.

Općinska vlast u Travniku, na čijem području se nalazi ta turistička destinacija, rješenje vidi u legalizaciji objekata, najvećim dijelom vikendica, koje su bespravno izgrađene na općinskom zemljištu.

Vlasnicima je prije nekoliko dana uputila poziv da najkasnije do 1. listopada podnesu zahtjev za dodjelu zemljišta, te da u što kraćem roku plate naknadu za dodijeljeno zemljište i ostale naknade propisane zakonom, te pribave odobrenje za građenje. Za one koji to ne urade moguće je, uz ostalo, rušenje izgrađenih objekata.

“Zabranili smo bilo kakvu gradnju, a prema svakoj novoj odnosit ćemo se ne samo kao prema prekršaju, nego i kroz Pravobraniteljstvo i sud ako treba jer je riječ o kaznenom djelu”, kaže Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close