Zaustavljeno istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2020. u 22:00
Sjedište kompanije Eni, koja bi trebala bušiti na dvije lokacije, nalazi se u Lombardiji, snažno zahvaćenoj koronavirusom/REUTERS

Prvo je u potragu za ugljikovodicima krenuo taljansko-ruski konzorcij Eni-Novatek, zatim je došao i grčki Energean.

Razvoj epidemiološke situacije u vezi s koronavirusom dat će odgovor o dinamici istražnih aktivnosti nafte i plina u crnogorskom podmorju, rečeno je Dnevnim novinama u Upravi za ugljikovodike.

Naime, mnogi podizvođači koji su dio lanca nužnih aktivnosti vezanih za planirano bušenje, ne mogu doputovati u Crnu Goru.

“Iako se u ovom trenutku veliki broj aktivnosti odvija normalno, nitko ne može jamčiti da će tako i ostati. Predstavnici velikih američkih servisnih kompanija koje bi ususret istražnom bušenju trebale otvoriti svoja predstavništva u Crnoj Gori, u ovom trenutku ne mogu to uraditi”, rekli su u Upravi.

Ograničeno kretanje

Prvo istraživanje nafte i plina, koje je realizirano krajem 2018. godine, povjereno je talijansko-ruskom koncesionaru, konzorciju Eni-Novatek. U Upravi ističu da je teško odgovoriti na pitanje hoće li istraživanje biti obustavljeno do daljnjeg, zbog trajanja izvanrednih mjera uslijed Covida-19. Sjedište je Enija, koji bi trebao obaviti istražno bušenje, u Lombardiji, velikom središtu pandemije.

25

kilometara od obale udaljena je lokacija na kojoj se planira prva bušotina

“S ciljem suzbijanja pandemije zatvorene su granice, ograničeno kretanje, smanjena poslovna aktivnost i ništa od toga ne ide u prilog niti jednom poslu u Crnoj Gori, pa ni istraživanju nafte i plina. Prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju ovisi o više čimbenika, koji su u ovom trenutku neizvjesni”, objasnili su iz Uprave. Prvo ispitivanje podmorja realizirano je na norveškom brodu Polar Empress koji je prikupljao podatke s blokova 4, 5, 9 i 10.

“Obrađeni podaci protumačeni su i utvrđene su lokacije na kojima će biti obavljena prva istražna bušenja, provobitno planirana za ljeto ove godine. Može se smatrati da su sve aktivnosti vezane za 3D seizmičko ispitivanje završene”, objasnili su u Upravi.

Ispunjeni ekološki uvjeti

“Jedna bušotina, i to ona za koju je planirano da ide do dubine od 6500 metara, bit će na udaljenosti od oko 25 km od obale. Druga, koja bi trebala utvrditi postojanje plina, bit će nešto bliža, na udaljenosti od oko 18 kilometara”, naveli su u Upravi, dodajući da je Agencija za zaštitu okoliša usvojila Elaborat o procjeni utjecaja istražnog bušenja na okoliš čime su ispunjeni uvjeti za prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju.

Kada je riječ o drugom istraživanju, koje je na blokovima 30 i 26, lani realizirao grčki Energean, traje obrada podataka koji su prikupljeni 3D geofizičkim istraživanjem.

“Koncesionar Energean takođe obavlja i robradu starijih podataka kako bi se upotpunila interpretacija novih 3D podataka, a sve s ciljem dobivanja što preciznije slike o potencijalima za pronalaženje nafte i plina na blokovima 30 i 26, dodali su iz Uprave. Kompanija Energean realizirala je istraživanje na brodu Ramform Titan, a u skladu s radnim programom ugovora o koncesiji iz 2017. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close