Zatvaranje europskih skijališta prilika za susjednu državu, ali postoje i ograničenja

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2020. u 07:30
foto: pixabay

Prvi put se događa da brojni skijaši iz Francuske, Italije i Austrije bukiraju smještaj na Jahorini, koja će ove godine imati više rezervacija nego lani.

Njemačka traži da alpske zemlje ne otvaraju svoja skijališta kako bi borba protiv pandemije koronavirusa bila učinkovitija, no čini se da će dogovor s Austrijom biti teško postići, izjavila je prošlog tjedna kancelarka Angela Merkel.

“Pokušat ćemo na europskoj razini doći do suglasja oko zatvaranja svih skijališta”, najavila je kancelarka u njemačkom parlamentu, dodavši da s obzirom na otpor Austrije to možda neće biti moguće.

Francuska, Italija, Slovenija, Njemačka i Austrija na početku zime odlučile su skijališta ostaviti zatvorena, u nadi da će se otvoriti na vrhuncu sezone, ako se širenje zaraze smanji. Ali mjere zatvaranja u Austriji ukidaju se 7. prosinca i još uvijek se ne zna što će to značiti za austrijski skijaški sektor. Finska, u kojoj su većina skijaša domaći ljudi, jednako se protivi zatvaranju, a Švicarska, koja nije članica EU, već je otvorila svoja skijališta.

Međutim, Bosna i Hercegovina u zatvaranju skijališta u Europskoj uniji vidi svoju priliku. Ako europska skijališta ostanu zatvorena, skijaški centri u Bosni i Hercegovini nadaju se dolasku skijaša iz zemalja regije i šire. Ipak, mjere suzbijanja pandemije znatno će utjecati na rad staza i žičara, doznaje Klix.ba iz BiH ski-centara.

Dezinfekcija za pet sekundi

Najintenzivnije pripreme obavio je Olimpijski centar Jahorina. Uz apel skijašima da ski-karte kupuju putem interneta i tako izbjegnu gužve na prodajnim mjestima, Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina, objašnjava kako je zamišljena zimska sezona. 
“Poštovat će se fizički razmak, dezinficirat ćemo žičare, imat ćemo tri punkta za dezinfekciju i laboratorij za testiranje. Medicinsko osoblje laboratorija Centralmed na poziv će dolaziti na bilo koju lokaciju na planini i obaviti testiranje 24 sata prije povratka skijaša u matičnu zemlju, a test će važiti 48 sati od dana izdavanja. Kabinu gondole, koja inače prima 10 osoba, ograničili smo na četiri. Naručili smo uređaj koji dezinficira cijelu kabinu za pet sekundi. Imamo kapacitet za prijevoz 17.000 skijaša, ali zbog zdravstvenih mjera gondola je reducirana na 1500. Za žičare ostaje kapacitet od 15.500 skijaša na sat”, rekao je Ljevnaić.
Prema njegovim riječima, prvi put se događa da brojni skijaši iz Francuske, Italije i Austrije bukiraju dolazak na Jahorinu. Prema dosadašnjim informacijama, Jahorina će ove godine imati više rezervacija nego lani. 
“Radimo zajedno s hotelijerima i nitko neće podizati cijene, čak ih je većina hotela spustila. Veliko je zanimanje jer su se ljudi pomirili s tim da neće ići u Francusku, Italiju ili Austriju”, objašnjava Ljevnaić.

Ograničeni zabranom kretanja

Pripreme za zimsku sezonu završio je i Ski-centar Ravna planina. “Naš centar spreman je raditi prema predloženim mjerama zaštite. Skijaši će biti dužni držati razmak od najmanje dva metra, nositi zaštitne maske i rukavice, dok će najveći broj skijaša u jednoj kabini biti ograničen na četiri”, rekli su iz Ski-centra Ravna planina.
Kompanija Vlašić Ski, koje upravlja skijalištem na Vlašiću, u suradnji s tvrtkom Ozon iz Travnika, također je obavila sve pripreme za ovogodišnju skijašku sezonu. Ipak, Vlašić se najviše priprema za domaće goste.
“Dosad smo imali veliki broj gostiju iz Slovenije i Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja.

4 osobe

moći će se voziti u jednoj kabini gondola, koje inače primaju daleko više skijaša

Međutim, zbog zabrane kretanja ove godine na Vlašiću očekujemo pretežno domaće goste ili goste iz zemalja u kojima nisu na snazi restriktivne mjere. Skijanje na Vlašiću odvijat će se prema propisima i mjerama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva”, kažu iz centra Vlašić Ski.
Uz BiH, suvremena skijališta u regiji imaju Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, te valja očekivati da će i te zemlje primiti dio europskih skijaša koji neće moći na odmor u Italiju, Francusku, Njemačku ili Sloveniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close