Zatvara se Javorovača, najstarije CG skijalište

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2020. u 22:00
Prethodni ugovor sa zakupcem istekao je u ožujku 2020. godine i nije produžen

Stanovnici Žabljaka posebno su vezani za Javorovaču, to je bilo gradsko skijalište, i kako kažu, bilo bi šteta da sada nestane.

Crnogorski zimski turizam, po svemu sudeći, ostat će bez Javorovače, najstarijeg skijališta u Crnoj Gori. Proces izvlaštenja zemljišta, koje je u privatnom vlasništvu, nije još završen, iako se zakupac više puta obraćao Ministarstvu turizma i Općini Žabljak.

Sud je donio odluku da dosadašnji zakupac mora ukloniti skijašku infrastrukturu, dok stanovnici Žabljaka žale zbog takve odluke, javlja RTCG.

Tako će najstarije skijalište u Crnoj Gori nakon gotovo 50 godina prestati biti okupljalište ljubitelja zimskih sportova. Odlukom suda zakupcu je naređeno da u najkraćem roku s prostora skijališta ukloni skijašku infrastrukturu i pomoćne objekte.

Uzalud tražili pomoć

“Prethodni ugovor koji je istekao u ožujku 2020. godine nije produžen, nakon čega je zakupodavac zatražio uklanjanje cjelokupne infrastrukture, to jest liftova i pomoćnih objekata s prostora skijališta, iako je on po urbanističko-planskoj dokumentaciji predviđen upravo za skijalište”, kaže Nikola Rondović iz Ski centra Javorovača. U tom skijaškom centru ističu da su pokušavali doći do rješenja, međutim, nisu uspjeli.

“Mi kao skijalište više puta smo se obraćali Ministarstvu turizma, vladi Crne Gore i Općini Žabljak da se uključe u rješavanje problema skijališta Javorovača, ali od njih nismo dobili konkretan odgovor, niti rješenje o modelu kako i na koji način možemo opstati te da skijalište nastavi s radom”, objašnjava Rondović. A stanovnici Žabljaka posebno su vezani za Javorovaču. To je bilo gradsko skijalište i bila bi šteta, kažu, da sada nestane.

Općina bez nadležnosti

Taj problem nije u nadležnosti lokalne uprave, ali Veselin Vukićević, predsjednik Općine, ističe da je, iako je riječ o privatnom vlasništvu, planskom dokumentacijom, odnosno DUP-om Javorovača, predviđeno da se upravo na toj lokaciji gradi skijaška infrastruktura.

“Mi smo još početkom ove godine poslali vladi Crnoj Gori i resornom ministarstvu požurnicu i zahtjev da se uključe u rješavanje ovog pitanja, budući da općina nema nikakve nadležnosti nad skijalištima”, kaže Vukićević.

“Žabljak se, kada je riječ o skijaškoj infrastrukturi, nalazi u vrlo nezavidnoj situaciji i činjenici da se na skijalištu Savin kuk nalazi oprema stara više desetljeća sada se pridružilo i saznanje o mogućnosti gašenja kutnog skijališta”, kaže Vukićević.

Komentirajte prvi

New Report

Close