Zaposlit će 2000 osoba na povezivanju milijuna kućanstava i tvrtki na širokopojasni internet

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2021. u 08:01
Foto: Pixabay

Deutsche Telekom u RS traži radnike 
za izgradnju digitalne infrastrukture.

Skupina od 14 direktora Deutsche Telekoma, jednog od najvećih telekomunikacijskih operatera na svijetu, boravila je nekoliko dana u Banjoj Luci (Republika Srpska), u kojoj pokušava pronaći 2000 ljudi za izgradnju digitalne infrastrukture u Njemačkoj, doznaje portal Capital.ba.

Za vrijeme boravka u BiH održali su brojne sastanke s domaćim tvrtkama čiji bi radnici već sljedeće godine mogli raditi na jednom od najvećih projekata u povijesti Europe.

Nedovoljno njemačkih stručnjaka

Naime, Nijemci imaju plan da do 2030. godine 30 milijuna kućanstava i tvrtki povežu na širokopojasni internet. Međutim, kapaciteti njemačkog tržišta radne snage nisu dovoljni za tako velik posao, te su prisiljeni tražiti partnere izvan zemlje. Zapadni Balkan tu se nudi kao jedno od rješenja, budući da radnici i tvrtke s tog prostora imaju dobru reputaciju u Njemačkoj. Razlog zašto je upravo Banja Luka izabrana za bazu iz koje se krenulo u potragu za radnicima u tome je što je jedan od potpredsjednika Deutsche Telekoma Borislav Tadić, rođen i odrastao u tom gradu. On je uz studij u Grazu radio za Siemens, te kasnije kompaniju Magna International. Kada je prešao u Deutsche Telekom odlazio je na projektne zadatke diljem svijeta, te je proveo više od godinu dana u Južnoj Africi i Kaliforniji, Sudanu, Tanzaniji i Bruneju. U razgovoru za Capital Tadić kaže kako su za njihov projekt potrebne stotine stručnjaka u području projektiranja, dokumentacije, IT planiranja, razvoja softvera, ali i za najjednostavnije građevinske radove.

“Zapravo, mi tražimo partnere. Njemačko tržište prilično je zasićeno i jako je malo stručnjaka tog profila koji bi to radili za prihvatljivu cijenu. Važno je napomenuti da mi ne ‘krademo’ radnike već ih želimo angažirati za vrijeme trajanja projekta. Znači, Deutsche Telekom neće izravno zapošljavati jer smo svjesni da će se projekt jednog dana završiti i onda bi se postavilo pitanje što uraditi s tim zaposlenicima”, objašnjava Tadić.

Pozitivni signali iz vlasti

On dodaje kako domaće gospodarstvo nema razloga za zabrinutost, jer Deutsche Telekom nema namjeru konkurirati na bilo koji način, već suprotno, ljudima želi omogućiti dobru zaradu, a tvrtkama profit i reference.

“Smatramo kako nam tvrtke mogu pomoći zajedničkim pristupom, ostvariti samoodrživi rast i diverzificirati svoj portfelj koji ne bi više bio vezan samo za tržište Zapadnog Balkana već i za tržište Zapadne Europe, gdje smo mi prisutni”, rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, budući da je, kada je riječ o toj ideji, dobio pozitivne signale s nekoliko razina vlasti, njena bi realizacija mogla početi sljedeće godine.

“Dogovoreni su pojedini pilot projekti i ako naše tvrtke budu dovoljno ozbiljne, a na što ja nemam utjecaj, onda bi se početkom iduće godine krenulo u postupnu realizaciju”, izjavio je Tadić.

Komentirajte prvi

New Report

Close