U susjedstvu zamrznute cijene čak 60 proizvoda

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2024. u 11:49
Foto: Shutterstock

Lista proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom proširena je sa 40 na 60 proizvoda. Na novom popisu su i proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa.

Od 15. ožujka počinje drugi val volonterskog projekta Federalnog ministarstva trgovine, trgovaca, proizvođača, potrošača i sindikata “Zaključavamo cijene”, koji će trajati do 16. lipnja ove godine.

Lista proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom proširena je sa 40 na 60 proizvoda. Na novom popisu su i proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa.

Na prijedlog udruge ovih skupina trgovci su se sastali i snizili cijene za četiri proizvoda za posebnu prehranu i zaključali ih na naredna tri mjeseca. Iz Federalnog ministarstva trgovine navode da je projekt, koji je započeo 15. prosinca 2023. godine, ocijenjen uspješnim. Kupci bi na ovoj košarici proizvoda mogli uštedjeti oko 15 do 20 posto.

Proizvođači su ocijenili da je interes za proizvode koje su uvrstili u ovu košaricu znatno porastao te su se angažirali i za sudjelovanje u nastavku projekta.

U prvom dijelu ovog projekta potrošači su ukazali na problem nedovoljno transparentnog označavanja proizvoda kod pojedinih trgovaca.

U svrhu standardizacije i objedinjavanja oglašavanja, dogovoreno je da plakat s artiklima koji su dio projekta Zaključavamo cijene i na kojem se nalazi fotografija proizvoda, prethodna maloprodajna cijena i zaključana cijena, bude u formatu A1. formata, a kataloški duplikat će biti veličine 210×274 mm.

Također, postignut je dogovor da supermarketi i hipermarketi u sklopu objekta izdvoje kutak pod nazivom “Zaključavamo cijene”, gdje će se radi lakšeg snalaženja kupaca na jednom mjestu nalaziti proizvodi sa zaključanim cijenama, izuzimajući naravno one proizvode koji se ne mogu na taj način izložiti na policu (meso, vrhnje, sir). 

Komentirajte prvi

New Report

Close