Zabrana kretanja između gradova zatvorila crnogorske hotele

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2020. u 22:00
Hotelijeri i ugostitelji kažu da je zapravo uveden lockdown/PD

Turističko gospodarstvo na sjeveru Crne Gore uložilo je prilično u pripremu skijaške sezone, što je donijelo povećano zanimanje turista.

Mjere crnogorskog Ministarstva zdravlja pozatvarale su hotele. Kako su Pobjedi rekli hotelijeri, gostima je onemogućen dolazak zbog zabrane kretanja između gradova. U Crnoj Gori dopušten je rad skijališta, ali je upitno tko će doći u takvoj situaciji, navode hotelijeri.

Na njihovo traženje Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore CG održao je online sjednicu na kojoj je ocijenjeno da nove mjere Ministarstva zdravlja, donesene ususret predstojećim blagdanima, ugrožavaju zimsku turističku sezonu.

Ističu da je turističko gospodarstvo na sjeveru Crne Gore uložilo velik novac u pripremu sezone, što je rezultiralo povećanim zanimanjem domaćih i turista iz susjednih zemalja, te brojnim rezervacijama.

I sam Milojko Spajić, novi ministar financija, nedavno je izjavio da se neće ponoviti pogreška sa zatvaranjem granica jer se mora reanimirati ekonomija zemlje koja je ovisna o turizmu.

Pred Novu godinu zatvoren je I hotel Splendid u Bečićima, prvi put od osnivanja, kao i svi hoteli kompanije Budvanska rivijera.

Mogu samo tražiti pomoć

Nemanja Nikolić, direktor hotela Hilton u Podgorici, smatra da je potpuno neprimjereno dopustiti rad skijališta, a zabraniti dolazak na njih. “Imali smo organizirane grupe iz Albanije koje bi za praznike išle na skijališta, naravno s PCR testom i s poštivanjem svih mjera, a sad nam je i to onemogućeno”, rekao je Nikolić, koji kaže da im je preostalo samo da traže pomoć preko Privredne komore.

Prema njegovim riječima, turisti prate mjere koje se donose u Crnoj Gori, tako da su odmah počeli otkazi aranžmana.

2500

eura kazna je za turističke tvrtke ako gost ne nosi masku

“S ovakvim mjerama i da nam subveniraju cijele plaće, malo je. A da ne spominjem iživljavanje inspekcije koja nam piše kazne od 2500 eura zato što gost nije nosio masku. Sve je prevaljeno na nas”, poručuje direktor hotela Hilton i dodaje da zapošljavaju 135 radnika o kojima treba povesti računa.

Ranko Jovović, predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG-a, koji je vlasnik hotela Onogošt i Lighthouse, Ski centra Vučje i Gradske kavane u Herceg Novom, kaže da mjere nanose veliku štetu hotelijerima, posebno zbog velikog zanimanje gostiju za blagdane.

Na sjednici tog odbora ocijenjeno je da je ovim mjerama de facto uveden lockdown i da ga mora pratiti državna potpora koja će nadomjestiti troškove i gubitak u poslovanju turističkih kompanija.

“Cijeneći to što je Ministarstvo zdravlja prepoznalo skijanje kao siguran individualni sport koji se upražnjava na otvorenom prostoru, uz obveznu primjenu mjera i korištenje zaštitne opreme, skrećemo pažnju da se skijanje i ostale aktivnosti na snijegu prakticiraju u ekstremnim planinskim uvjetima, te je nužno osigurati elementarne usluge skijašima, kao što su topli napitci i obroci, uz poštivanje svih epidemioloških mjera za organizaciju rada ugostiteljskih objekata”, navode iz PKCG i ističu da će to pogoditi poljoprivrednike i male uslužne djelatnosti koji za vrijeme blagdana imaju povećani promet proizvoda i usluga.

Iz Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva poručili su kako je neshvatljivo da se hotelima i ugostiteljskim objektima onemogućava poslovanje u vrijeme novogodišnjih i božićnih blagdana kada se ostvaruju najveći prihodi.

Ne pomaže oznaka Safe Travels

“Tim prije što dio hotela i ugostiteljskih objekata ima oznaku Safe Travels, kojom se prepoznaju ugostiteljski objekti s potpunom primjenom svih preporuka zdravstvenih organizacija na suzbijanju Covida-19. Zatvaranje bazena u hotelima koji primjenjuju sve epidemiološke preporuke negativno utječe na ponudu i posjećenost hotela.

Zabrana rada hotelskih restorana nakon 16 sati traži reorganizaciju poslovanja, što je teško izvesti i utjecat će povećavanje troškova poslovanja i dodatno na otkazivanje rezervacija”, navode iz PKCG-a. U međuvremenu, olakšano je kretanje između crnogorskih gradova.

Međugradski promet, kako je navedeno u Službenom listu Crne Gore, zabranjen je 24, 28. i 30. prosinca, te 4, 6. i 8. siječnja od 22 do 5 sati ujutro. Iz tog proizilazi, objašnjava RTCG, da će građani moći putovati između gradova 24. i 25. prosinca, te 30, 31. prosinca i 1. siječnja 2021. godine od 5 sati ujutro do 22 sata.

Komentirajte prvi

New Report

Close