Za željezaru u Nikšiću Turci imaju dva kupca

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2021. u 22:00
Dok tvornica čelika Tosçelik ne dobije novog, petog vlasnika, 257 radnika primat će 90% plaće/Pixabay

Željezara im je prodana iz stečaja 2012. godine, a za njenu imovinu kompanija Tosçelik (dio grupe Tosyali) platila je 15,1 milijuna eura.

Turska grupa Tosyali najavila je prodaju nikšičke željezare, a u tijeku su pregovori s dva kupca. Dok željezara ne dobije novog, petog vlasnika, 257 radnika primat će 90% plaće, rečeno je Vijestima iz Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore. U željezari je u ožujku zaustavljena proizvodnja.

Za vrijeme nedavnog boravka u Turskoj, Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja, sastao se s čelnicima Tosyali grupe koji su ga obavijestili da su započeli pregovore o prodaji željezare Tosçelik u Nikšiću jer se ne uklapa u njihov portfelj željezara.

Željezara im je prodana iz stečaja 2012. godine, a za njenu imovinu kompanija Tosçelik (dio grupe Tosyali) platila je 15,1 milijuna eura. Tada je novi vlasnik najavio ambiciozne planove – godišnju proizvodnja od oko 400 tisuća tona čelika, promet od 500 milijuna eura, ulaganja vrijedna 35 milijuna eura, kao i povećanje broja radnika na 550. Ipak, sve je ostalo na obećanjima.

Radnici su, prema riječima predsjednika tvorničkog sindikata Željka Rabrenovića, s pravom zabrinuti za budućnost jer ne znaju što nova prodaja željezare znači za njih.

“Ne smijemo dopustiti da željezara prođe kao u prošlim privatizacijama. Treba potpisati kolektivni ugovor, da znamo međusobna prava i odnose”, rekao je Rabrenović.

Komentirajte prvi

New Report

Close