Za vlasnike dronova u BiH obavezan ispit i polica osiguranja

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2020. u 21:59
Za upravljanje bespilotnom letjelicom bit će nužna potvrda o poznavanju zrakoplovnih pravila/Shutterstock

Upis će se morati produžiti svake tri godine.

U Službenom glasniku BiH objavljen je pravilnik kojim se uređuje upotreba bespilotnih letjelica tj. dronova u BiH i na način način je regulirano korištenje uređaja koji su postali popularni u posljednjih nekoliko godina, a koji su se koristili gotovo bez ikakvih pravila.

Pravilnikom o uvjetima za izvođenje operacija s dronovima, koji je pripremila Direkcija za civilnu avijaciju (BHDCA), dronovi su kategorizirani, regulirano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i morat će položiti ispit za upravljanje letjelicom, prenosi Mondo.
U Pravilniku piše kako se on odnosi na dronove do 25 kilograma težine i ne primjenjuje se na letjelice koje koriste državna tijela i službe (vojska, policija, služba traganja i spašavanja, carina, sigurnosno-obavještajne službe), osim što će i oni morati upisati dronove u evidenciju.

Također, odredbe Pravilnika ne primjenjuju se na dronove čija je najveća masa pri polijetanju manja ili jednaka 248 grama kao i na letenje dronova unutar zatvorenih objekata. Vlasnik drona koji ima prebivalište ili je registriran na području BiH, morat će osobno podnijeti zahtjev za upis u evidenciju, a za svaki dron koji se upiše BHDCA dodjeljuje evidencijsku oznaku. Upis će se morati produžiti svake tri godine.

Operater drona morat će imati potvrdu o poznavanju zračnih propisa za operatora drona, a potvrda će se stjecati polaganjem ispita i provjerom poznavanja pravila letenja i propisa iz područja zrakoplovstva i o dronovima.

Vlasnici će, također, morati imati policu osiguranja za svoj dron.

Komentirajte prvi

New Report

Close