Za skijanje na planinama u susjednoj državi zanimanje je još veće nego lani

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2021. u 13:43
Foto: Shutterstock

Hotelski kapaciteti na Jahorini gotovo su u potpunosti popunjeni za novogodišnju noć, a najviše gostiju doći će iz zemalja regije i iz BiH iseljeništva.

Skijališta na planinama u BiH ove godine najavljuju dobru sezonu, tvrde da vlada veće zanimanje nego prošle godine, a i lani su u vrijeme pandemije koronavirusa zabilježili rast prihoda i veći broj posjetitelja nego ranijih godina.

U Olimpijskom centru (OC) Jahorina kažu da vlada veliko zanimanje za predstojeću zimsku sezonu te da su turisti najviše zainteresirani za razdoblje ski-openinga, Nove godine i blagdana.

“Hotelski kapaciteti gotovo da su u potpunosti popunjeni za novogodišnju noć i već sada se traži krevet više”, rekli su iz OC Jahorina za Nezavisne novine.

“Zasad su najavljeni gosti iz zemalja regije, i naravno zastupljen je veliki broj gostiju iz iseljeništva. Prosinac je pun gostiju iz susjedstva, ali i onih iz Mađarske, dok je veljača već rezervirana za slovenske skijaše”, objašnjavaju iz OC Jahorina, dodajući da rade na izgradnji pet novih instalacija koje će kapacitet skijališta udvostručiti na 9500 skijaša na sat.

Popust na skijaške karte

“Pretprodaja skijaških karata, a i ove godine imamo popust od 15 posto na šestodnevne karte, krenula je 15. rujna, a za razliku od prethodne godine ove sezone će trajati sve do 1. studenoga”, kažu iz OC Jahorina.

Dodali su da je lani za 125 dana na skijaškim stazama na Jahorini skijalo više od 265.000 skijaša. Poslovni rezultat u odnosu na prethodnu zimu, koja je bila najuspješnija, poboljšan je za 26 posto.

Iz Ski-centra Bjelašnica-Igman kažu da je, kada je riječ o smještajnim kapacitetima, zabilježeno povećanje zanimanja i rezervacija u odnosu na prošlu godinu.

“Imamo značajno veći broj upita i zahtjeva stranih turista u odnosu na prethodne zime”, objašnjavaju iz Ski-centra Bjelašnica-Igman. Dodali su da je pandemija utjecala na povećanje broja posjetitelja.

“Ljudi cijene svoje zdravlje, te su prošle godine doživjeli vrijednosti planinskog čistog zraka, prirodnog bogatstva i aktivnosti na otvorenom”, kažu iz tog ski-centra.

Prošle sezone zabilježili su dvostruko veći broj skijaša u odnosu na prethodne dvije sezone te ove godine očekuju slične rezultate.

Tek pripremaju aranžmane

S druge strane, iz turističkih agencija kažu da je još rano govoriti o zimskoj sezoni, ali da je zanimanje građana za putovanja u sljedećem razdoblju slično kao i prošle godine.

Bojana Vuković, voditeljica Poslovnice Turističke agencije Vuković u Prijedoru, rekla je da trenutačno imaju ponude za boravak na Jahorini te da će imati ponudu i za Krajnjsku goru u Sloveniji.

“S obzirom na situacija s koronavirusom ne gledamo daleko unaprijed već aranžmane planiramo iz mjeseca u mjesec”, dodala je Vuković, ističući i da su u toj turističkoj agenciji i inače kada je riječ o zimskoj sezoni više orijentirani prema aranžmanima u Europi.

Iz agencije Sol Azur – Buena Vista iz Sarajeva naveli su da su aranžmani na skijaliština, domaćim, ali i stranim, tek u pripremi, ali su istaknuli da će tijekom zimskog razdoblja imati putovanja u Istanbul, Kapadociju i Dubai. Najavili su da će od 10. do 12. prosinca na Vlašiću organizirati desetu manifestaciju Šankanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close