Za 25 milijuna eura gradit će se nova tramvajska pruga, plan je i izmjestiti remizu

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2023. u 10:45
Izgradnja dodatne dionice pruge sarajevskog tramvaja mogla bi uskoro početi/Armin Durgut/PIXSELL

Ministar financija KS-a Emir Dedović naveo je da se Kanton zadužuje 25,000.000 eura na 15 godina s rokom otplate i tri godine grace perioda.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt “Tramvajska pruga Ilidža – Hrasnica”, piše klix.ba.

Ministar financija KS-a Emir Dedović naveo je da se Kanton zadužuje 25,000.000 eura na 15 godina s rokom otplate i tri godine grace perioda.

Tvrdi da bi se uskoro moglo započeti s realizacijom jednog od najznačajnijih projekata koji se dugo zagovara te da je ovo zaduženje posljednji korak kada se govori o financijskim sredstvima.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić negodovao je zbog novog zaduženja ističući da se ne zna ni koliko je sredstava utrošeno u rekonstrukciju postojeće pruge. Tvrdi da proces rekonstrukcije treba biti transparentan te da ne može dobiti informaciju od ministra ni koja firma izvodi radove, ni tko je angažirao izvođače i podizvođače radova.

Naglasio je i da se u proračunu KS-a mogao naći novac za izgradnju nove pruge, jer se u prošloj godini dalo 20 milijuna KM kamata za kredite te da je iz prošle godine u tekuću preneseno 200 milijuna KM.

Zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić kazao je da određeni podaci između Ministarstva i izvođača radova mogu biti zaštićeni ukoliko je SKS dalo ovlaštenje Ministarstvu, ali je Zahiragić istaknuo da Skupština KS nije odobrila nešto tako.

Zastupnik SDP-a Samir Avdić istaknuo je da je to povijesni projekt, te da se treba prekinuti s politiziranjem, jer će mnogima olakšati kretanje. Zastupnik SDA Faruk Kapidžić kazao je da je plan za izgradnju pruge Ildža – Hrasnica ucrtan zbog prijevoza radnika do tvornica, kojih više nema.

Dodao je i da je ucrtan i plan za izgradnju pruge Nedžarići – Dobrinja, gdje danas živi pet puta više stanovnika. Kapidžić tvrdi da vlast u KS ne gleda isplativost projekta, jer planira na kraju pruge u Hrasnici izmjestiti remizu kako bi zemljište na kojem se sada nalazi taj objekt prodali za izgradnju zgrada.

Komentirajte prvi

New Report

Close